Είναι γνωστό ότι ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα πολιτικά δρώμενα, απείχε πολύ από τη σοβαρότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμφανιζόταν ευδιάθετος –όταν δεν ακολουθούσε τη ρητορική Πολάκη– και είχε βάλει στόχο τη μεγάλη ανατροπή και την πρωτιά στις ευρωεκλογές!

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με περίπου δυόμισι μονάδες κάτω από τις εθνικές εκλογές του 2023, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό ρεύμα ικανό να απειλήσει την παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα αποτελέσματα είναι καταδικασμένος να κινείται στο περιθώριο και να επιδίδεται σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο με το ΠΑΣΟΚ για την κυριαρχία μιας ανύπαρκτης στην ουσία Κεντροαριστεράς.

Το ενδιαφέρον της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών μετατοπίζεται στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός συνασπισμού που θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη γιατί τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένοι να περιχαρακώσουν τα κόμματά τους προκειμένου να διασφαλίσουν τον δικό τους ρόλο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους ενδιαφέρει η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, αλλά η επιβίωση των δικών τους κομματικών «μαγαζιών». Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μία σκοτεινή περιουσιακή κατάσταση, χωρίς να πει το «πόθεν», ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει ήδη διαπράξει τρία ποινικά αδικήματα!

Ραγδαίες εξελίξεις

Παρά το γεγονός ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν την αυτοδύναμη πορεία των κομμάτων τους, οι πρωτοβουλίες για ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς αναμένονται ραγδαίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που οργανώνει ο Αλέξης Τσίπρας στις 17 Ιουνίου, στην οποία εκτός από προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο θα συμμετάσχουν οι Χάρης Δούκας και Γιώργος Παπανδρέου. Ο δήμαρχος της Αθήνας και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα. Μάλιστα, προεξοφλούν ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος θα απελευθερώσει δυνάμεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Ηδη το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι παρασκηνιακές επαφές με στελέχη της Νέας Αριστεράς, καθώς και με τον Πέτρο Κόκκαλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στο προσωποπαγές κόμμα του πια, έχει διαμηνύσει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί υπονόμευση. Ομως, έπειτα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με την πτώση του κόμματός του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις από κοινού με άλλα ηγετικά στελέχη. Μέχρι σήμερα δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν, χάρασσε τακτική και στρατηγική κατά μόνας, είχε ακυρώσει τα κομματικά όργανα και τα στελέχη που εμπιστευόταν ήταν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης.

Στα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη είναι να πάει σε συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και αναφορές στην Αριστερά. Ομως, στην Κουμουνδούρου είναι κοινό μυστικό ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η αμφισβήτηση του lifestyle προέδρου θα είναι ραγδαία. Στις δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης είπε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα χτίσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο», στο... μέλλον! Συνέχισε –σαν να είναι εκτός πραγματικότητας– λέγοντας: «Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Είναι μία επιλογή του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική (!) δύναμη της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης».

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωναν: «Σαφώς είναι πλέον στο χέρι του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ», δείχνοντας ότι κατευθύνουν τα βέλη τους προς το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Διονύσης Τεμπονέρας έριξε το πρώτο βέλος, σημειώνοντας πως «μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες που απεγκλωβίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και τις δεξιές πολιτικές, δεν εμπιστεύτηκαν με καθαρό τρόπο τις πολιτικές μας προτάσεις και κατέφυγαν είτε στην αποχή είτε σε ακροδεξιές λύσεις, είτε σε άλλες επιλογές».

Αυτή που κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για την ώρα, προετοιμάζοντας προσεκτικά τα βήματά της, είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ετοιμάζει πολιτική παρέμβαση με αφορμή το απογοητευτικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είχε βάλει στόχο την πρωτιά! Από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται συλλογή υπογραφών μέσω των οποίων θα εναντιωθούν στον πρόεδρο. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη να έχουν συγκεντρωθεί από τους λεγόμενους πασοκογενείς 500 υπογραφές για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από το lifestyle κόμμα, ενώ σοβαρή κριτική δέχεται ήδη και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα πέφτουν στην εκδήλωση που ετοιμάζει το νεοσύστατο ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και σε όσα θα ακουστούν εκεί για το μέλλον του «αστακοκαραβοκύρη» προέδρου.