Και όμως η πραγματικότητα είναι πως η τοξικότητα, ο λαϊκισμός και η διχαστική ρητορική αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν έχουν τίποτα να πουν, καμιά λύση να προτείνουν και όταν το επιχειρούν μοιράζουν υποσχέσεις και δισεκατομμύρια από τα λεφτόδεντρα των κομμάτων τους.

Μοναδικός στόχος των δύο κομμάτων -που δηλώνουν κόμματα εξουσίας- και των αρχηγών τους είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινή συνισταμένη τους το σύνθημα να φύγει ο σημερινός πρωθυπουργός. Και από εκεί και πέρα το κενό. Καμία πρόταση -εφαρμόσιμη επί του πεδίου- κανένας σχεδιασμός, καμία αναφορά στο μέλλον της χώρας. Γι' αυτό και όλη τους η προσπάθεια, όλη τους η ενέργεια αναλώνεται στην τοξικότητα, τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία.

Οι όποιες προτάσεις καταθέτουν δεν εισακούονται. Και αυτό διότι δεν είναι εφαρμόσιμες. Απαιτούνται πολλά δίσεκατομμύρια ευρώ που δεν υπάρχουν, εκτός και αν σκοπεύουν να τα δανειστούν από Αρτέμη Σώρρα και τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής. Οι πολίτες δεν είναι κορόιδα. Δεν πρόκειται να πέσουν και πάλι στην παγίδα της εύκολης λύσης και της λογικής να δοκιμαστεί και κάποιος που λέει ότι μπορεί να πετάξει λεφτά από το… ελικόπτερο. Γι' αυτό και τους γυρνά την πλάτη.

Έτσι η τοξικότητα καθίσταται μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τους αρχηγούς τους που παίζουν τα ρέστα τους σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης. Ποντάρουν όλα τα λεφτά τους στο να προκαλέσουν ρωγμές στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να περιορίσουν τα ποσοστά του και στη συνέχεια να υποστηρίξουν πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή ανεξάρτητα από τα ποσοστά που οι ίδιοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ πρέπει να είναι ενισχυμένη από αυτές τις κάλπες, δυνατή, να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους που θέλουν να στήσουν ένα δημοψήφισμα κατά εμού προσωπικά. Δεν έχουν πρόταση, θέλουν να φύγει ο Μητσοτάκης. Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή. Τα πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των εθνικών εκλογών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Έβρο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Αδυνατούν ουσιαστικά να πείσουν τους πολίτες να τα εμπιστευτούν. Ειδικά ως προς το θέμα των αρχηγών των δύο κομμάτων τα πράγματα είναι χειρότερα. Μάλιστα σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να έχουν ποσοστά καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού μικρότερα από τα έτσι και αλλιώς μικρά ποσοστά των κομμάτων τους.

Το ερώτημα είναι γιατί συνεχίζουν αφού δεν κερδίζουν κάτι. Η απάντηση απλή: Δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Δεν έχουν τη δυνατότητα. Ως εκεί φτάνουν και ποντάρουν στο να πείσουν κάποιους να βρεθούν κοντά τους με την ψήφο τους ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικής τοποθέτησης. Εμφανίζονται ως… πατριώτες, ως εθνικιστές, ως σοσιαλιστές, ως αριστεροί, ως φιλελεύθεροι και κεντρώοι ευελπιστώντας να τσιμπήσουν κάποιοι από τα θολά νερά στα οποία ψαρεύουν.