Την λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» θύμισε η συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν μάλιστα αλλάξουμε το όνομα στο ρητό και αντί Γιάννης το κάνουμε Αλέξης, τότε έχουμε ακριβώς τον πυρήνα των δεδομένων. Αφού αυτό ακριβώς -που περιγράφει το ρητό- έκανε ο Ευκ. Τσακαλώτος στον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας για ανασφάλεια του προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για έλλειψη χαρακτήρα και για κάκιστες επιλογές συμβούλων. Πιθανότατα έχοντας στο μυαλό του μια άλλη ρήση. Αυτή που λέει «δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι». Και το κακό γίνεται χειρότερο, όταν -όπως υποστηρίζει ο «σύντροφος» του Αλέξη- ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει την ανικανότητά του (και) στην επιλογή συμβούλων…
Αφού, λοιπόν, ο κύριος Τσακαλώτος λέει κάποια καλά λόγια για τον Αλ. Τσίπρα, προσθέτει: «Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».
Οι επίμαχες απαντήσεις
Ποιο καλό στοιχείο αναγνωρίζετε στον κ. Μητσοτάκη;
– Οτι ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο.
Και ελάττωμα;
– Δύο. Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος.
Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ
Για την εκλογική –και δημοσκοπική– πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ερμηνεία: «Κατ’ αρχάς, θεωρώ το εκλογικό 32% πολύ μεγάλο επίτευγμα μετά ένα μνημόνιο και τις “Πρέσπες”. Αλλες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνιο πήγαν σε 8% και 10%. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα ενισχύθηκε και λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη καραντίνα, ο κόσμος εκτίμησε ότι είναι αποτελεσματική. Τώρα όμως, με τους θανάτους, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, η πανδημία στέρησε την επαφή με τον κόσμο. Τις ζωντανές εκδηλώσεις ή την επίσκεψη σε μια λαϊκή, για παράδειγμα. Ηταν το οξυγόνο μας η επαφή με τον κόσμο».
Στην ερώτηση για το αν τον επηρέασε η αίγλη της εξουσίας κατά την υπουργική του θητεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει μια απάντηση που αν μη τι άλλο ιντριγκάρει εσωκομματικά καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αιχμή για τις σπουδές του Αλέξη Τσίπρα σε πολυκλαδικό λύκειο των Αμπελοκήπτων και στο πολυτεχνείο της Πάτρας σε συνδυασμό με τα περί ανασφάλειας που του χρέωσε στην προηγούμενη απάντηση.
Λέει λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος: «Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθυηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια “αστική αυτοπεποίθηση”. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν».