Απάντηση στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ στη χώρα, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και στην παρούσα, κρίσιμη περίοδο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί, δυστυχώς, να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας, της εντυπωσιοθηρίας και του ανέξοδου λαϊκισμού. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα – γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, είτε οφείλεται σε αμάθεια είτε σε εσκεμμένη επιλογή».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση «παρέλαβε ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο και έφερε τελικά ύφεση 0,9% ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2019, τέσσερις μήνες πριν τον κορωνοϊό». Επισημαίνει, δε στην ίδια ανακοίνωση, ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα».
Από την πλευρά τους, οι παράγοντες του υπουργείου αντιτείνουν ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αντιπολίτευσή του στην εξαπάτηση, καθώς:
«1ον. Το δ’ τρίμηνο του 2019 έκλεισε με ανάπτυξη 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018, και ύφεση 0,9% σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2019. Αντιστοίχως, το β’ τρίμηνο του 2019 κατεγράφη ανάπτυξη 2,8% σε ετήσια βάση και ανάπτυξη 0,9% σε τριμηνιαία βάση. Σε οικονομίες με έντονη εποχική διακύμανση, όπως η ελληνική, είναι διεθνώς καθιερωμένο να λαμβάνεται υπόψη η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, συγκρίνει την επίδοση του β’ τριμήνου του 2019 σε ετήσια βάση με την επίδοση του δ’ τριμήνου σε τριμηνιαία βάση. Κοινώς, συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι η ύφεση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2019!
2ον. Στο β’ εξάμηνο του 2019 οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 8,3%, έναντι 1,8% στο α’ εξάμηνο, και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι 0,7% στο α’ εξάμηνο. Μόνο η μείωση των αποθεμάτων – ενός λογιστικού μεγέθους – στο δ’ τρίμηνο του 2019 είναι αυτή που οδήγησε σε μικρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του περυσινού έτους, έναντι του πρώτου.
3ον. Η πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2019 ήταν θετική και ευοίωνη. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007 για δ’ τρίμηνο, και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006 σε δ’ τρίμηνο.
4ον. Η συνολική πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2019 στη χώρα μας (+0,8%) ήταν αντίστοιχη με την πορεία της ευρωζώνης (+0,9%), ενώ σε επίπεδο β’ εξαμήνου του 2019 η Ελλάδα πέτυχε αισθητά καλύτερη επίδοση (+1,5%) από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (+1,2%) και της Ε.Ε. (+1,4%). Αντιθέτως, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η υπόλοιπη ευρωζώνη γνώριζε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα το 2015 και το 2016 βυθιζόταν στην ύφεση, εξαιτίας της πολιτικής της τότε κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια δεν πετύχαινε ποτέ τον εθνικό στόχο για την ανάπτυξη. Στόχος, ο οποίος το 2019 επετεύχθη για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περίοδο 2015- 2018, η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 2,8%, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στην ευρωζώνη έφθασε το 8,6%.
Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, πως “κρείττον το σιγάν του λαλείν”, όταν πρόκειται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».