Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά καθώς μόνο μέσα σε έναν χρόνο η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής ερευνά 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων και περίπου δεκαπέντε υποθέσεις βιασμών.
Με τον τίτλο «Κάποιος να νοιαστεί για το παιδί» η Φώφη Γεννηματά αρθρογραφούσε τον Μάιο του 2021. Διαβάζοντας τις τραγικές ειδήσεις για τους παιδοβιασμούς που συμβαίνουν από τη Δραπετσώνα έως τον Κολωνό και από τη Βόρεια Ελλάδα έως τα νησιά, θυμήθηκα αυτήν τη φράση της αείμνηστης Φώφης.
Οπως και με τη ραγδαία αύξηση της κακοποίησης των γυναικών και τις γυναικοκτονίες έτσι και η κακοποίηση των παιδιών γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έριξε φως στα φρικτά αυτά φαινόμενα.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά καθώς μόνο μέσα σε έναν χρόνο η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής ερευνά 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων και περίπου δεκαπέντε υποθέσεις βιασμών.
Επίσης, τα στοιχεία αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης (ανάμεσα σε αυτές και βιασμοί) ανηλίκων και πορνογραφίας. Μη μας διαφεύγει ότι αυτά αφορούν περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και όχι αποσιωπηθεί. Γιατί πολλά παιδιά δεν μιλούν ποτέ από φόβο, άγχος, απειλές ή δεν καταγγέλλονται περιστατικά και από το οικογενειακό περιβάλλον τους.
Και η φρίκη συνεχίζεται καθώς 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας, ενώ στο Διαδίκτυο το 41% των παιδιών γίνεται αποδέκτης αιτημάτων φιλίας από άγνωστους και το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον από αυτούς!
Σε αυτό το πλαίσιο αναλάβαμε στο ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία να συζητηθεί και να οργανωθεί εθνική στρατηγική για την παιδική προστασία με ουσιαστικό πλαίσιο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και προστασίας.
Η αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης των παιδιών και των παιδοβιασμών δεν μπορεί να έχει ούτε κομματική απόχρωση ούτε να είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης· πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει να δημιουργήσει ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά, με έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών αλλά και με μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.
Αξιοποιώντας τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ και καλές πρακτικές από άλλες χώρες, οφείλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση και εκσυγχρονισμός των κοινωνικών και δικαστικών αρχών, των εκπαιδευτικών, της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυστηρούς ελέγχους και πρωτόκολλα σε κεντρικό, περιφερειακό επίπεδο.
Οχι άλλα παιδιά βορά σε αδίστακτους παιδοβιαστές και μαστροπούς.
Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος Ενωσης Γυναικών Ελλάδας, Παραρτήματος Αθήνας