Καμπανάκι χτυπούν επιστήμονες για δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ενδεχόμενη νέα καραντίνα, καθώς, όπως κάνουν σαφές, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Για το λόγο αυτό και συντιστούν επαγρύπνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

“Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα“, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της χθεσινής, 21/5, ενημέρωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση. “Όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νόσων, θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη», ενώ οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν πως «έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας» με την πανδημία.

Με σημερινές δηλώσεις στον ΣΚΑΙ, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι  μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν δηλωθεί. Όπως εξήγησε, «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορωνοιού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον.

«Καμπανάκι» για βέβαιη επάνοδο του νέου κορωνοϊού έκρουσε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, εστιάζοντας και σε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη.  «Το απαγορευτικό (καραντίνα) οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες οι όποιες ωστόσο ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Εστίες μετάδοσης

Ο ίδιος στάθηκε στις περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού,  όπως οι κλειστοί χώροι, που αποτελούν και την κύρια εστία μετάδοσης στη μεγάλη πλειονότητα του μεταφέρεται από αεροσταγονίδια σε κλειστούς χώρους και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Όσον αφορά το δείκτη k που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους». Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.