σούπερ μάρκετ (το) 1. χώρος στον οποίο συζητώνται και λύνονται οι πολιτικές διαφορές, «παιδιά, σταματήστε τα πολιτικά, δεν θα το κάνουμε σούπερ μάρκετ εδώ», 2. πολιτική πράξη ή δήλωση επικοινωνιακού χαρακτήρα, από την οποία απουσιάζει η ουσία, «το πιο διασκεδαστικό σούπερ μάρκετ που θυμάμαι είναι ο Καραμανλής να παίζει ποδόσφαιρο».

Δεν ξέρω αν είναι συνέπεια της συνεχούς «αδιαμεσολάβητης» επικοινωνίας του ηγέτη της Τζάκρη, αλλά προχθές στις ειδήσεις είδα τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σε ένα διαφημιστικό σε σούπερ μάρκετ. Λέω «διαφημιστικό» γιατί η φυσική παρουσία στο σούπερ μάρκετ δεν παράγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα πέραν του επικοινωνιακού, το οποίο, παρότι απαραίτητο στην πολιτική, μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν ο σκοπός του δεν είναι να εξηγήσει, αλλά να υποκαταστήσει την ουσία. Ενδεχομένως να επρόκειτο για μια προσπάθεια στήριξης στον υπουργό Σκρέκα (ο οποίος συνόδευε) μετά το μπέρδεμα με τις προσφορές, αλλά και πάλι φοβάμαι ότι μια επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ δείχνει κάτι που δεν είναι για καμάρι: ότι υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς και μάλιστα τόσο σοβαρό που επικοινωνιακά να απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού για να αντιμετωπιστεί. Μένει τώρα να δούμε αν η παρουσία μεταφράζεται σε δέσμευση για ουσιαστικούς ελέγχους ή έχει το ρόλο πυροτεχνήματος που σκάει με την ελπίδα της απαλλαγής από την πράξη.

Κρουαζιέρα

Με μεγάλη μου λύπη είδα ότι ο ηγέτης της Τζάκρη όχι μόνο δεν κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο (περίεργο αν κανείς σκεφτεί το πόσο εμπιστοσύνη έχει στην «αδιαμεσολάβητη» επαφή με το λαό), αλλά και ότι παράτησε νωρίς την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, την οποία πάντως αντιμετώπισε σαν τη φολκλορική υποδοχή από τους ντόπιους στους τουρίστες στα κρουαζιερόπλοια που πιάνουν Χαβάη.

Χαίρονται οι λάθος άνθρωποι

Παρατηρώ ότι η (προς το παρόν δημοσκοπική αλλά πιθανότατα σε λίγους μήνες πραγματική) άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση ενθουσιάζει τους πασόκους συμπολίτες, ενώ οι μόνοι που θα έπρεπε να χαίρονται είναι οι νεοδημοκράτες. Είναι ωραίο και να βλέπεις ότι, ανεξαρτήτως του ποιος είναι, ο δεύτερος απέχει πάνω από 20 μονάδες και να ξέρεις ότι έχει πιάσει το ταβάνι της ηγεσίας του την ώρα που ο τρίτος απέχει πολύ από τον πάτο του.

Φαινόμενα

Σήμερα ο Κασσελάκης θα μιλήσει σε παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το φαινόμενο Κασσελάκης», δηλαδή θα μιλήσει για το αγαπημένο του θέμα: τον εαυτό του. Βέβαια, το μοναδικό πραγματικό φαινόμενο είναι το πώς κάποιος πρόλαβε μέσα σε ένα μήνα όχι απλώς να διαπιστώσει και να αποκρυπτογραφήσει το «φαινόμενο Κασσελάκης», αλλά να γράψει και βιβλίο γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, καλοπούλητο.