«Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 24 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων το 2020 και έχει δρομολογήσει άλλα 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σε όσους πλήττονται από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια. Είναι φανερό σε όλους ότι έχουμε ακόμα λίγους δύσκολους μήνες μπροστά μας. Ένα, όμως, είναι περισσότερο από βέβαιο. Ότι το τέλος της πανδημίας, θα είναι και αρχή μιας νέας περιόδου ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στο SPEAK NEWS και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γερμανό.
Αναφερόμενος στο ρόλο του Υπουργείου και τους τρόπους να έρθει η ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Στα επόμενα έξι -εφτά χρόνια, η χώρα θα αντλήσει από την Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους κοντά στα 72 δις ευρώ και η Β. Ελλάδα θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερτικό. Ιδίως, μάλιστα, για δράσεις και επενδύσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Δουλεύουμε, λοιπόν, με αυτή την προοπτική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Το τέλος της πανδημίας -που δεν αργεί- θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Σχετικά με την πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρεται στο Thess Intec, την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και το Μετρό τονίζοντας ότι «προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όλα τα έργα και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης μας, καθιστώντας την έναν σημαντικό “city break” προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφερόμενος στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισημαίνει «Είπαμε ξεκάθαρα ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. Και η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις. Είπαμε ότι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ακριβώς θα γίνει. Πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κυριαρχία δεν συζητούνται. Το είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και – πιστεύω- εκφράζει όλους τους Έλληνες».