«Η ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται μπορεί και πρέπει να έχει ως θεμέλιο την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη γνώση γύρω από τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, την ηγεσία και τη διοίκηση, την αποτελεσματική συνεργασία στο επαγγελματικό περιβάλλον. Με δυο λέξεις, τα Soft Skills. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Προσφέροντας καλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Να αποτρέψουμε, το brain drain και να φέρουμε πίσω όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η επιλογή παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών -όπως η Microsoft, η Cisco, η Amazon, η Team Viewer, η Deloitte και η Pfizer- να εμπιστευθούν και να επενδύσουν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στέλνει ήδη ισχυρό μήνυμα για το αύριο, που είναι ήδη παρόν. Δείχνει δρόμους που ανοίγονται για τις νέες και τους νέους μας. Δυναμώνει τη Θεσσαλονίκη της Παιδείας και του Πολιτισμού, τη Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ημερίδα με θέμα: κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: ««Soft Skills και Διοίκηση για Ηγεσία 4.0 – Προκλήσεις και Προοπτικές για τους Νέους στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον εκπαιδευτικό όμιλο New York College.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:
«Η γνώση και οι δεξιότητες σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική διοίκηση και ηγεσία με επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτελούν πρόκληση αλλά και ευκαιρία για το σήμερα και το αύριο. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας. Εκφράζει την έγνοια όλων μας για το πολυτιμότερο κομμάτι της κοινωνίας, τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Υπηρετεί αναπτυξιακούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους. Δημιουργεί συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συμβάλλει στην προσπάθεια ν΄αποκτήσουν τα παιδιά μας τα εφόδια που απαιτούν περισσότερο από ποτέ οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Δείχνει δρόμους που μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε. Να βγούμε δυναμικά στον κόσμο που έρχεται, τον κόσμο που αλλάζει ταχύτητα, ρυθμούς και προσανατολισμούς. Και στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστές θα είναι οι νέες και οι νέοι μας.
Ξέρουμε όλοι ότι διανύοντας την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του Industry 4.0, των νέων τεχνολογιών, έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις, δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Εργαζόμαστε για νέες επενδύσεις, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Βάλαμε ήδη μπροστά τις μηχανές και έχουμε πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, για τα επόμενα 7 χρόνια.
Ήδη συντελείται μια σειρά αλλαγών. Αφήνουμε πίσω το κράτος της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Προχωράμε στον κόσμο της ψηφιακής διακυβέρνησης, της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης, της ψηφιακής συνεργασίας και επικοινωνίας, της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Οι εισηγητές της ημερίδας, είμαι βέβαιος ότι θ΄ αναφερθούν στις αλλαγές που συντελέσθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε η χώρα μας και κατ΄επέκταση το σύνολο της δημόσιας διοίκησης να επιτύχουν ένα σημαντικό άλμα στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους, που αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Είναι γεγονός ότι αυξάνονται οι ανάγκες, αυξάνονται και οι απαιτήσεις. Διευρύνονται ταυτόχρονα τα πεδία και οι δυνατότητες εκπαίδευσης. Και αποκτά υπεραξία η εξειδικευμένη γνώση. Γι΄αυτό η κυβέρνηση προχώρησε σε βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις για την παιδεία του αύριο.
Η ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται μπορεί και πρέπει να έχει ως θεμέλιο την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη γνώση γύρω από τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, την ηγεσία και τη διοίκηση, την αποτελεσματική συνεργασία στο επαγγελματικό περιβάλλον. Με δυο λέξεις, τα Soft Skills. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Προσφέροντας καλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Να αποτρέψουμε, το brain drain και να φέρουμε πίσω όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
Η επιλογή παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών -όπως η Microsoft, η Cisco, η Amazon, η Team Viewer, η Deloitte και η Pfizer- να εμπιστευθούν και να επενδύσουν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στέλνει ήδη ισχυρό μήνυμα για το αύριο, που είναι ήδη παρόν. Δείχνει δρόμους που ανοίγονται για τις νέες και τους νέους μας. Δυναμώνει τη Θεσσαλονίκη της Παιδείας και του Πολιτισμού, τη Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Φιλοδοξούμε -και είναι απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης- να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, κόμβο διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Στην προσπάθεια αυτή είναι βέβαιο ότι συμβάλλει με το έργο και την επιτυχημένη διαδρομή του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College και οι άνθρωποι που ηγούνται και τον στελεχώνουν. Γι΄ αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό σας».