Η κακοκαιρία Bora συνεχίζει να πλήττει τη Ρόδο με ένταση, ενώ λίγο πριν από το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα από το 112. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τα ξημερώματα είχε δεχθεί περισσότερες από 600 κλήσεις ενώ πραγματοποίησε, περισσότερες από 200 αντλήσεις υδάτων και 70 απεγκλωβισμούς ανθρώπων από αυτοκίνητα ή ισόγεια και υπόγεια που πλημμύρισαν.

Το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής συνέδραμαν δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας, μηχανήματα έργων, βυτιοφόρα, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας.

Σε ανάρτησή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε:
«Η Ρόδος, χθές το βράδυ, δοκιμάστηκε σκληρά. Χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες που οδήγησαν ακόμα και στην ανάγκη επιχειρήσεων διάσωσης των ανδρών που επιχειρούσαν. Το νησί ενισχύθηκε με δυνάμεις που έφτασαν απο την Αθήνα με ειδική πτήση και απο τα ξημερώματα έχει σταλεί μήνυμα 112 που απαγορεύει κάθε μετακίνηση σε όλο το νησί. Προσοχή, η απαγόρευση μετακίνησης είναι σε ισχύ με διάρκεια 24 ώρες.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη συναγερμό και η επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνεχής.

Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές καθώς και σε οικίες και επιχειρήσεις. Η καταγραφή ζημιών δεν θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, για το οποίο η Μετερεωλογική Υπηρεσία δίνει επανάληψη σήμερα Κυριακή.

Εως και τώρα, καμία αναφορά για αγνοούμενο δεν υπάρχει και την περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ιαλυσό, εποπτεύει η ΕΜΑΚ. Επαναλαμβάνουμε, ισχύει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων.»

Οι ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, μίλησε στην εκπομπή ERTNews και σχολίασε τις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας. Όπως ανέφερε, η ένταση και ο όγκος της βροχόπτωσης που έπληξε το νησί είναι πρωτοφανείς, επαναφέροντας μνήμες από το 2013, όπου υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Ρεκόρ βροχόπτωσης και πλημμύρες

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα ύψη βροχής στη Ρόδο ξεπέρασαν τα 300 χιλιοστά, δηλαδή σχεδόν το 75% της βροχόπτωσης που σημειώθηκε στη Βαλένθια (400 χιλιοστά). Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως ακραίο για το νησί, καθώς το τοπικό υδρογραφικό δίκτυο δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τέτοιο όγκο νερού. Όπως εξήγησε, η έλλειψη υποδομών και οι εκτεταμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ένα βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι η αστικοποίηση που έχει αλλοιώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά των υδρογραφικών δικτύων. Στην Ιαλυσό, για παράδειγμα, έχουν κατασκευαστεί πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα μέσα ή δίπλα στην κοίτη ποταμών. Αυτές οι παρεμβάσεις εμποδίζουν τη φυσική ροή του νερού προς τη θάλασσα, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις, ποταμοί έχουν καλυφθεί με τεχνικά έργα, όπως πλακοσκεπείς αγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν μεγάλους όγκους βροχόπτωσης. Παρόμοιες παρατηρήσεις είχαν γίνει και το 2013, όταν σημειώθηκαν παρόμοιες πλημμύρες στην περιοχή.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο κίνδυνος προκύπτει τόσο από τη ραγδαιότητα και την ένταση της βροχόπτωσης όσο και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυξάνουν την τρωτότητα της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν δεκαετίες πριν δεν επαρκούν πλέον για τις σύγχρονες ανάγκες, ενώ κάποιες κατασκευές, όπως ξενοδοχεία, μπλοκάρουν πλήρως την έξοδο των υδάτων προς τη θάλασσα.

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Λέκκας επεσήμανε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης στην Ελλάδα. Χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν έγκαιρα μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, γεγονός που συνέβαλε στην αποφυγή θυμάτων.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα, αλλά μπορούμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο και να μειώσουμε την έκθεσή του στον κίνδυνο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, προσθέτοντας ότι, παρότι υπήρξαν παράπονα για περιοχές όπου τελικά δεν έβρεξε, η συνολική προσέγγιση ήταν αποτελεσματική.

Κακοκαιρία Bora: Κλειστά τα σχολεία στη Ρόδο τη Δευτέρα

Λόγω της κακοκαιρίας Bora που έπληξε τη Ρόδο το τελευταίο 24ωρο, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νησιού. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών.

Οι εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, κυρίως στις περιοχές Ιαλυσού και Καλλιθέας, έχουν καταστήσει αδύνατη την ασφαλή μετακίνηση γονέων και μαθητών προς τα σχολεία. Η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, καθώς απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων και εργασιών αποκατάστασης πριν επανέλθει η ομαλότητα.

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην Κεντρική Μακεδονία

Η κακοκαιρία Bora πλήττει από χθες την Κεντρική Μακεδονία με ανέμους που φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ και έντονες βροχοπτώσεις. Έχουν αναφερθεί πτώσεις δέντρων, ζημιές σε οχήματα και υποδομές, διακοπές ρεύματος, ενώ πλημμυρισμένοι δρόμοι έχουν καταστεί απροσπέλαστοι. Παρόλα αυτά, ο κρατικός αερολιμένας «Μακεδονία» λειτουργεί κανονικά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 350 κλήσεις για βοήθεια, με την πλειονότητα να αφορά πτώσεις δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Προειδοποιητικά μηνύματα σε Πιερία και Χαλκιδική

Μηνύματα 112 εστάλησαν σε περιοχές της Πιερίας και Χαλκιδικής, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Στην Πιερία οι περιοχές Πλαταμώνας, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα και Νέοι Πόροι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, ενώ στη Χαλκιδική σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν υπερχείλιση χειμάρρων.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Σέρρες και Πέλλα, με τα συνεργεία να εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία έχει κινητοποιηθεί, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία έχει φέρει χιονοπτώσεις στη Φλώρινα και άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Σε ορισμένα σημεία η κυκλοφορία γίνεται μόνο με χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η κακοκαιρία Bora συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.