Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής από το 1979 καταγράφηκε φέτος από τους ερευνητές.
Η επιφάνεια του πάγου στις θάλασσες γύρω από τον Βόρειο Πόλο συρρικνώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη δεύτερη μικρότερη έκταση από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση το 1979.
Στα μέσα του Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε περίπου 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/9) το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βάγκενερ (AWI) του Μπρέμερχάφεν της βόρειας Γερμανίας. Ήταν μόνο η δεύτερη φορά που μετρήθηκε τιμή κάτω των τεσσάρων εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 2012 η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική μειώθηκε στα 3,27 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και ήταν χαμηλότερη από την τρέχουσα μείωση κατά περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βάγκενερ (AWI), οι λόγοι για τη φετινή μείωση είναι «πολυεπίπεδοι». Ένα ρόλο έπαιξαν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ύδατος και αέρα που επικράτησαν στις πολικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου το 2020.
Επίσης σήμερα, εμπειρογνώμονες 14 ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών του AWI, δημοσίευσαν μια συγκριτική μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της τήξης του πάγου της ηπειρωτικής Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Κατά τους ερευνητές, με τη συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη, η τήξη των πάγων θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι και 39 εκατοστά έως το 2100.
Μόνο η απώλεια μάζας πάγου στις πολικές χερσαίες μάζες αυξάνει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, επειδή έτσι εισρέουν γιγαντιαίες ποσότητες επιπλέον νερού στους ωκεανούς. Η τήξη του θαλάσσιου πάγου όμως δεν επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας.
Για την Γροιλανδία, τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες αυτοί κατέληξαν σε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα παραμείνουν σταθερά υψηλές, η τήξη των παγετώνων θα συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά εννέα επιπλέον εκατοστά. Όσον αφορά όμως την Ανταρκτική, τα συμπεράσματα των προσομοιώσεων συνέκλιναν λιγότερο.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ (PIK), οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στη συγκριτική μελέτη, επεσήμαναν εν τούτοις τον «σημαντικό κίνδυνο» της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης του πάγου της Ανταρκτικής. Η προκύψασα «αβεβαιότητα» (από τις προσομοιώσεις) δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, τόνιζαν σήμερα οι επιστήμονες του Πότσνταμ.