Ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον χειμώνα 2019/20 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως στην Αθήνα.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των παρατηρήσεων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως γράφει το meteo.gr, σε σύνολο 16 επιλεγμένων σταθμών1, 11 παρουσίασαν θετικές αποκλίσεις και μόλις 5 παρουσίασαν αρνητικές αποκλίσεις. «Πρωταθλήτρια» του φετινού θερμού χειμώνα ανακηρύσσεται η Ορεστιάδα, όπου η μέση ημερησία θερμοκρασία βρέθηκε υψηλότερη κατά 1,2°C της αντίστοιχης κλιματικής τιμής της περιόδου 2010 – 2019. Υψηλές θετικές αποκλίσεις, κοντά στον 1°C παρατηρήθηκαν επίσης στους σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, του Κιλκίς, της Λήμνου, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερες θετικές αποκλίσεις, μεταξύ 0,2 – 0,6°C, καταγράφηκαν στην Ήπειρο (Πρέβεζα, Ιωάννινα), τη Δ. Μακεδονία (Φλώρινα), την Πελοπόννησο (Σπάρτη) και τις Κυκλάδες (Τήνος).
Στον αντίποδα, ελαφρά αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ -0,1°C και -0,4°C, καταγράφηκαν σε 5 μετεωρολογικούς σταθμούς της νότιας χώρας, σε Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος), Βοιωτία (Λιβαδειά) και Αττική (Αθήνα). Οι αρνητικές αυτές αποκλίσεις είναι απόρροια των μετεωρολογικών συνθηκών που σημάδεψαν το φετινό χειμώνα στη χώρα μας, με την επικράτηση βορείου ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως ο φετινός χειμώνας ήταν θερμός στη χώρα μας, ήταν λιγότερο θερμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πράγματι, με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 165 ετών. Ειδικότερα, ο χειμώνας 2019/20 στην Ευρώπη ήταν κατά 3,4°C θερμότερος του μέσου χειμώνα της περιόδου 1981 – 2010, με τις αντίστοιχες αποκλίσεις στη χώρα μας να κυμαίνονται μεταξύ 0,5– 1ºC όπως φαίνεται και στον επόμενο χάρτη, σε συμφωνία με την ανάλυση των δεδομένων των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ.
1Η επιλογή των μετεωρολογικών σταθμών για τον υπολογισμό των αποκλίσεων της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας έγινε κατόπιν ποιοτικού ελέγχου των μετρήσεων και με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του Ελλαδικού χώρου.