Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ουγγαρία και την Πολωνία στο μπρα-ντε-φερ που τις έχει φέρει αντιμέτωπες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταγγέλλοντας με την σειρά του τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη.
«Μόνο ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός μπορεί να αποφανθεί τι είναι κράτος δικαίου, όχι μία πολιτική πλειοψηφία», γράφει ο Γιάνες Γιάνσα σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Τόσο η Βουδαπέστη, όσο και η Βαρσοβία είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Σήμερα, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι η Ευρώπη «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εκβιάσει τις χώρες που αντιτίθενται στην μετανάστευση». «Καμία διαδικασία κυρώσεων κατά των κρατών μελών δεν πρέπει να θεσπίζεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς δυνατότητα δικαστικής προσφυγής», γράφει επίσης ο Ορμπάν.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο μεταχειρίζεται για να εκφοβίσει την ουγγρική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο με στόχο την εκτροπή της προσοχής από το θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου, σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών), για την συστηματική παραβίαση του οποίου κατηγορείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από την ουγγρική αντιπολίτευση.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και, πλέον, και η Σλοβενία, κρατούν ομήρους τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, η έγκριση των οποίων απαιτεί την ομοφωνία των 27, για να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου μηχανισμού που προβλέπει την αποστέρηση των ευρωπαϊκών πόρων από τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιπροσώπευσαν το 2019 το 4,48% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας, από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Βουδαπέστη έχει λάβει 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και πιστώσεις.
«Δεν θα υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκά χρήματα για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες … Αυτός ο μηχανισμός θα γίνει απαράκαμπτο στοιχείο του πολυετούς προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης», είχε δηλώσει στις αρχές του Νοεμβρίου ο Ντατσιάν Τσιόλος, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους «27» με την οποία εγκρίθηκε ο μηχανισμός που προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου μπορούν να χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους.
«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες της ΕΕ να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών… Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι “ΑΤΜ”, είναι πάνω απ΄όλα μία ένωση αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε».
Το θέμα του βέτο θα συζητηθεί κατά την αυριανή ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη κορυφής, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στην κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.