Την ανορθωτική τροχιά της χώρας και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει πραγματικότητα στον χώρο της Δικαιοσύνης ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα «άλματα» που έκανε η κυβέρνηση και συνεχίζει να κάνει προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης, να βελτιωθούν οι υποδομές και να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο κράτος δικαίου.

«Ας μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα, σε μια πορεία σίγουρα με αδυναμίες αλλά με πολλές γενναίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια ανορθωτική τροχιά που ακολουθεί η χώρα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο καλύτερο εισόδημα, λιγότερη ανεργία, δυναμική ανάπτυξη. Σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στους θεσμούς, πρώτα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δίνοντας απάντηση στη στρεβλή εικόνα που εκπέμπει για αυτά τα ζητήματα η αντιπολίτευση.

«Η Δικαιοσύνη είναι σαν το οξυγόνο. Η παρουσία της περνάει ίσως απαρατήρητη, αλλά η απουσία της καθιστά τη ζωή αδύνατη. Οπως το ανθρώπινο σώμα δεν επιβιώνει χωρίς οξυγόνο, έτσι και η δημοκρατία δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να προοδεύσει, δεν μπορεί να εξελιχθεί χωρίς τον πνεύμονα της απονομής δικαίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εδώ και πέντε χρόνια κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση του κράτους δικαίου και η μεταρρύθμιση συνολικά της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες πολλών δεκαετιών.

Τριάντα θεσμικές τομές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε τρία μέτωπα: Στη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων, στην περιορισμένη ψηφιοποίηση της χρήσης τεχνολογίας και στην επανακατάρτιση του προσωπικού, και βέβαια στα ζητήματα των υποδομών. Ανέφερε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει προωθήσει τριάντα σημαντικές θεσμικές τομές, όπως ενδεικτικά είναι η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. «Θεραπεύουμε λάθη του παρελθόντος αντιμετωπίζοντας, παραδείγματος χάριν, αυστηρότερα τους θύτες και προστατεύοντας αποτελεσματικότερα τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, με δίκες οι οποίες διεξάγονται πλέον κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τα βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών εξηγώντας ότι μειώνουν σημαντικά τις υποθέσεις οι οποίες φτάνουν στις αίθουσες ενώ και οι προθεσμίες σταδιακά εξορθολογίζονται και παράλληλα χαρακτήρισε εμβληματική μεταρρύθμιση τον νέο δικαστικό χάρτη. «Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Είναι μια μεταρρύθμιση της οποίας τα αποτελέσματα θα τα κρίνουμε και θα τα δούμε σε βάθος χρόνου», ανέφερε.

Για τις υποδομές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι προγραμματίζεται να κατασκευαστούν νέα δικαστικά μέγαρα σε οκτώ πόλεις και ότι ανακαινίζονται ριζικά άλλα δέκα, με πιο εμβληματικό ίσως το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σύγκλιση με την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως έμοιαζε παράξενο να διαθέτουμε διπλάσιους δικαστές ανά κάτοικο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια ώρα οι αποφάσεις να εκδίδονται σε υπερτριπλάσιο χρόνο. «Πρέπει κι εμείς να φτάσουμε περίπου στον μέσο όρο των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση μιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, λίγο κάτω δηλαδή από τα δύο χρόνια», επισήμανε, ενώ είπε πως και η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να συγχρονίσει τον βηματισμό της.

Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική συμβολή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς συνολικά 220 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μόνο για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός είπε δε πως αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην πλήρη ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, στις τηλεδιασκέψεις, στο ηλεκτρονικό πινάκιο, στην ψηφιακή επίδοση των εγγράφων αλλά και στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης. «Δεν θα αντικαταστήσει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη κρίση, όμως μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα επιταχύνει διαδικασίες και θα βελτιώσει τελικά την παραγωγικότητα των ίδιων των δικαστών», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο μοναδικός αντικειμενικός και αξιοκρατικός κριτής της προόδου που κάνει η χώρα μας ως προς τα θέματα κράτους δικαίου είναι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαιρετίζει και την παρέμβαση-«σταθμός», όπως τη χαρακτήρισε, σύμφωνα με την οποία οι δικαστές θα συμμετέχουν στην επιλογή της ηγεσίας τους.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δικαστική αστυνομία, η οποία έγινε πραγματικότητα το 2024, και, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται ότι στον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης η Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.