Ο διευθυντής του Ήτον, του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της βρετανικής ελίτ, ζήτησε σήμερα συγγνώμη από έναν από τους πρώτους μαύρους μαθητές του για τον ρατσισμό που είχε υποστεί στα χρόνια του 1960.

Ο συγγραφέας Ντίλιμπ Ονιεάμα αφηγήθηκε στο BBC πως δεχόταν παρενοχλήσεις στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που φοίτησε σ’ αυτό το σχολείο, τα δίδακτρα στο οποίο ξεπερνούν τις 40.000 στερλίνες ετησίως (44.000 ευρώ).

Ο νεαρός Νιγηριανός ήταν ένας από τους πρώτους Αφρικανούς μαθητές του σχολείου αυτού, το οποίο δέχεται αποκλειστικά αγόρια ηλικίας από 13 έως 18 ετών.

Μερικά χρόνια αργότερα, αφηγήθηκε την εμπειρία του σ’ ένα βιβλίο, με αποτέλεσμα να του απαγορευθεί για χρόνια να επισκέπτεται το σχολείο.

«Κάναμε σημαντικές προόδους από τότε που ο Ονιεάμα ήταν στο Ήτον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νυν διευθυντής του σχολείου Σάιμον Χέντερσον. «Όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε με ταπεινοφροσύνη πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ένα κύμα κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον θάνατο του μαύρου Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Ο Χέντερσον δήλωσε πως θα προσκαλέσει τον συγγραφέα για να του ζητήσει δια ζώσης συγγνώμη εκ μέρους του σχολείου και «να του δηλώσει ξεκάθαρα πως θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο Ήτον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Ντίλιμπ Ονιεάμα είχε αφηγηθεί στο BBC πως ήταν ο στόχος αδιάκοπων ύβρεων και προσβλητικών ερωτήσεων, όπως «Γιατί είσαι μαύρος;», «Πόσα σκουλήκια έχεις στα μαλλιά σου;» ή «Η μητέρα σου βάζει κόκκαλο στη μύτη;»

Όταν είχε καλά αποτελέσματα στα αθλήματα, οι μαθητές το απέδιδαν στο γεγονός ότι είναι μαύρος, και όταν αρίστευε στην τάξη, τον κατηγορούσαν ότι είχε κλέψει.

Ο Ονιεάμα δήλωσε πως η συγγνώμη που του ζήτησαν «καθιστά υποχρεωτική την αναγνώριση του γεγονότος ότι οι προκαταλήψεις που βασίζονται στο χρώμα ή τη φυλή απανθρωποιούν τα θύματα με τρόπο που οι συνηθισμένες προκαταλήψεις δεν το κάνουν».