Επί μία εβδομάδα όλα τα κόμματα σε Βουλή και Γερουσία αλλά και εκπροσώπους των περιφερειών κατέθεταν τα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Ήταν πάντοτε φανερή η προσπάθεια να μην αποδέχεται το ένα κόμμα υποψήφιο του άλλου αν δεν είχε τα χαρακτηριστικά που θα χαρακτήριζαν μια ή άλλη συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.
Έτσι μετά από έξι αγώνες ψηφοφορίας ο Μάριο Ντράγκι για μία ακόμα φορά πέτυχε την συναίνεση. Όπως και με το Ευρώ στην θητεία του ως διοικητής και πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας έτσι και τώρα ανταποδίδοντας την παράκληση του Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί την θέση πρωθυπουργού έως τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2023 αποσοβώντας πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας πριν από επτά μήνες ο Ντράγκι έπεισε τον πρόεδρο να δεχθεί την συμφωνία των κομμάτων νέας τυπικής υποψηφιότητας του για ακόμα επτά χρόνια. Όπως μάλιστα ψιθυρίζεται εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να οδηγηθεί η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές!
Η πανδημία, η οικονομία, η ενεργειακή κρίση και οι απειλές στην Ευρώπη για πολεμική επέμβαση στην Ουκρανία που θα σήμαινε καταστροφικές προεκτάσεις στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, τα ιταλικά κόμματα βρήκαν στα πρόσωπα δύο σούπερ-ηγετών τους πολιτικούς που πρόταξαν την εμπειρία και τις εγκυρότητες λόγων και έργων ώστε να βρεθεί λύση θεσμικού και όχι μόνον ρόλου σωτηρίας της πατρίδας.
Στο προτελευταίο σκαλοπάτι εκλογής μίας γυναίκας στην προεδρεία και συγκεκριμένα της προέδρου της Γερουσίας Ελιζαμπέτας Καζελλατι από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Αντόνιο Ταγιανι καθώς και της Ελιζαμπέτας Μπέλλονι επικεφαλής της διεύθυνσης των μυστικών υπηρεσιών την οποία τοποθέτησαν και την επέλεξαν τα 5αστερια με τον νυν υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να την έχει στις υπηρεσίες του υπουργείου του ακόμα και σήμερα..
Με διαφορά ελάχιστους ψήφους και οι δύο δεν έφθασαν τους απαραίτητους 505 επί 1009 για να εκλεγούν!
Οι αποστάσεις συμφωνίας ήταν μεγάλες ανάμεσα στα κόμματα. Οι δυτικές συμφωνίες μπέρδεψαν σχεδόν όλα τα Μέσα επικοινωνίας!
Καθημερινά εμφάνιζαν ονόματα που χλεύαζαν πολλοί λέγοντας χαρακτηριστικά “σε ποιο γράμμα του τηλεφωνικού κατόχου βρισκόσαστε σήμερα;”
Και το ερώτημα που μένει από την όλη διαδικασία είναι:
“Η μη επιλογή με ψήφο των πολιτικών ομάδων προέδρου της δημοκρατίας θεωρείται και ήττα του πολιτικού συστήματος;”
Μίλησαν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι τεχνοκράτες για μία ακόμα φορά πέτυχαν ανατροπή του πολιτικού συστήματος πείθοντας πρωθυπουργό και πρόεδρο ότι στα δύσκολα μονοπάτια προστρέχουν σέ τεχνοκράτες. Ούτε ο Ματταρελλα αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός Ντράγκι έχουν εκλεγεί από τον λαό. Άρα το σύστημα πάσχει και πρέπει το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί από τις βάσεις του”!
Οι στόχοι μετά τις εξελίξεις που περιγράψαμε οδηγούν στο συμπέρασμα μεταξύ άλλων στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι προκειμένου να συνεχίσει το έργο με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Ταμείου ανάκαμψης και η καταπολέμηση της πανδημίας κατά κύριο λόγο.
Η εβδομάδα που πέρασε όμως ανέδειξε τις αδυναμίες των σύνθετων κομμάτων με κυρίαρχο σημείο την επιμονή εκλογής προερχόμενου από τον στενό κομματικό μηχανισμό η των στελεχών που πρόσκεινται αποκλειστικά στο στενό περιβάλλον του αρχηγού!
Ήττα και των μέσων επικοινωνίας με μία αδιέξοδη πολυφωνία προερχόμενη από την συμμετοχή σε αυτά μετόχων του επιχειρηματικού τομέα. Με αποτέλεσμα το “Totolotto” ονομάτων κατ επιθυμία που κανένα δεν προέβλεψε ούτε κατά προσέγγιση τις σκέψεις δύο μόνο επιτελικών όπως ο Ματαρέλα και ο Ντράγκι στις μεταξύ τους αρχικές συμφωνίες. Λόγος που διατηρήθηκε και έφθασαν στην συμφωνία υποχρεωτικά πλέον όλες οι πτέρυγες των πολιτικών.
Αυτός είναι ο λόγος ώστε σήμερα να επιστρέψει η αισιοδοξία και η ελπίδα στην κοινωνία.
Το μέλλον θα δείξει και ίσως αλλάξει τις πολιτικές τακτικές των πολυφωνία και των άνευ λόγου και “συναίνεσης συμβούλων.”
Προκειμένου να πεισθεί ο Ματαρέλα να αποδεχθεί ανάκληση των αρχικών του θέσεων οριστικής παραίτησης ζήτησε να δει όλους τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που διαχειρίζονταν την ψήφο τους.
Πράγματι έγινε αυτό μετά το μεσημέρι ενώ στο ραντεβού δεν πήγε η Τζόρτζια Μελόνι η οποία και καταψήφισε την επιλογή των υπολοίπων εκπροσώπων της κεντροδεξιάς. Ήδη η διάσπαση είναι γεγονός με τον Μπερλουσκόνι να δηλώνει ότι “είμαστε με την ευρωπαϊκή λαϊκή δεξιά και παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας. Οι υπόλοιποι ας τραβήξουν τον δικό τους δρόμο”.
Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης Ενρίκο Λέττα στην συνέντευξη τύπου είπε μεταξύ άλλων ότι” δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο Ματαρέλα είναι ένας δημοκράτης πρόεδρος και όπως απέδειξε λειτουργούσε για το κοινό καλό και το Σύνταγμα”.
Ολοκλήρωσε δε με την μνήμη του αείμνηστου Νταβίντ Σασόλι λέγοντας πως “Ο Σασόλι θά ήταν ένας τέλειος Πρόεδρος στην θέση του απερχόμενου και εκ νέου εκλεγμένου Προέδρου”.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.