Τρεις ώρες συνεδρίαζε (Δευτέρα 20/4) υπό την προεδρία του Τζουζέπε Κόντε το υπουργικό συμβούλιο κι άλλες τέσσερις το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώνονταν η κυβερνητική πλειοψηφία (Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα 5Αστέρια). 

Στο τραπέζι, η αναβολή των Διοικητικών και Περιφερειακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως η εύρεση της φόρμουλας εφόσον η Ιταλία αποδεχθεί την ευρωπαϊκή ατζέντα για την αντιμετώπιση του Covid 19, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην υγεία. Δηλαδή, αν η ιταλική κυβέρνηση θα δεχτεί το Ταμείο, ή όπως το θέλουν Γερμανία και οι άλλοι, το Ταμείο Ανάκτησης όταν είναι διαθέσιμο (όχι πριν από τον Ιανουάριο του 2021).

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το ζητούμενο για τον Κόντε είναι οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσει στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να πεισθεί αφενός ο ταλαιπωρημένος ιταλικός λαός και αφετέρου η κουρασμένη κυβερνητική πλειοψηφία του για έναν αναγκαίο συμβιβασμό. Κι αυτό γιατί ήδη στο Κίνημα 5Αστέρια ο Αλεσσάντρο ντι Μπατίστα ζητάει άμεση εκλογή ηγεσίας, ενώ οι αντιευρωπαϊστές αμφισβητούν την φιλοευρωπαϊκή γραμμή του Ντι Μάιο και του Μποναφέντε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και εφόσον διασπασθεί το Κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, ο Κόντε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Ρώμη βολιδοσκοπεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να στηρίξει την κυβέρνηση ή να συμμετάσχει σ’ αυτήν σε περίπτωση που αποχωρήσει το Κίνημα 5Αστέρια, ή ένα μέρος του. Το σενάριο μιας κυβερνητικής κρίσης που θα προκληθεί από τις αποφάσεις της Συνόδου, συζητείται ευρέως από βουλευτές και γερουσιαστές της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης και όλοι καταλήγουν στη διαπίστωση ότι, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι περισσότερο κοντά από ποτέ.

Χ.Π.Π.