«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η Γάζα δεν θα διοικείται πλέον από την Χαμάς όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει», τόνισε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλόν Λεβί. Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο την καταστροφή της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς (αν μπορεί να νοηθεί καταστροφή μίας οργάνωσης με αποκεντρωμένη δομή ηγεσίας, οργάνωσης, χρηματοδότησης και γεωγραφική διάχυση εκτός των ορίων της Λωρίδας της Γάζας).

Ωστόσο, τα σενάρια της ισραηλινής ηγεσίας, που ονειρεύεται να διακόψει κάθε σχέση με τον παλαιστινιακό θύλακα, για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι νεφελώδη και απροσδιόριστα. Το Ισραήλ, που ελέγχει ντε φάκτο τα σύνορα της Γάζας, θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ότι είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών του θύλακα, με τις οποίες, όπως φαίνεται, θέλει να αρχίσει να ξεμπερδεύει.

Χαρακτηριστκό των επιδιώξεων του Ισραήλ είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ την Παρασκευή στην Κνεσέτ ότι τελικός στόχος της χώρας είναι «το τέλος των ευθυνών του Ισραήλ για την τύχη της Λωρίδας της Γάζας και η εγκαθίδρυση μίας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ». Πρόκειται για μία δήλωση που έγινε για πρώτη φορά από την ισραηλινή πλευρά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και 16 ημέρες, 4.600 άνθρωποι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής ανησυχεί ότι στο τέλος του πολέμου αυτού θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας. Σημειωτέον, το 80% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πρόσφυγα. 

Άλλα σενάρια για το μέλλον της Γάζας

Το Ισραήλ θα ήθελε «να παραδώσει τα κλειδιά» της Λωρίδας της Γάζας σε μία «τρίτη πλευρά», που θα μπορούσε να είναι η Αίγυπτος. Όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κάιρο θα δεχόταν ένα τέτοιο σενάριο που απορρίπτει άλλωστε εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο AFP πηγή του ισραηλινού υπoυργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται. Όπως και δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι οποιαδήποτε άλλη αραβική ή μουσουλμανική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τέτοιον ρόλο.

Άλλο σενάριο, αυτό προωθείται από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, η παράδοση της διακυβέρνησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, με την οποία το Ισραήλ συνεργάζεται στη διαχείριση της Δυτικής Οχθης. «Αλλά δεν υπάρχει ελπίδα η Παλαιστινιακή Αρχή, ήδη εξαιρετικά αντιδημοφιλής και αποδυναμωμένη, να μπορεί να επιστρέψει στην Γάζα έπειτα από μία ισραηλινή εισβολή και να μην αντιμετωπισθεί ως εχθρός», σύμφωνα με τους ειδικούς του Crisis Group.

Άλλο σενάριο που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι, η συγκρότηση ενός υβριδικού σχήματος διεθνούς κηδεμονίας. Ειδικότερα, ο διευθυντής του Begin-Sadat Center for Strategic Studies Εϊτάν Σαμίρ εξήγησε: «Η εκδοχή που θα προτιμούσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί θα ήταν ένα διεθνές σχήμα μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή και με, επί παραδείγματι, σαουδαραβικούς πόρους, με αμερικανική ή ευρωπαϊκή διοικητική βοήθεια». Αλλά, όπως είπε, πιστεύει ότι «στη Γάζα θα γίνει βασικά αυτό που θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί».

Μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, «οι Αμερικανοί έχουν εισέλθει στο πολεμικό μας συμβούλιο και μπορεί κανείς να πει ότι αυτοί έχουν την εποπτεία των επιχειρήσεων, δηλαδή κάνουν το μπέιμπι σίτινγκ του συμβουλίου», πρόσθεσε.

Όμως, μπροστά στην απουσία σχεδίων για το μέλλον της Γάζας μετά την πολυδιαφημιζόμενη εισβολή, ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να σκεφτεί καλά ποια θα είναι η συνέχεια. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε: «Υπάρχουν διάφορες ιδέες για αυτό που θα μπορούσε να επακολουθήσει, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν ακόμη και καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει την τρέχουσα απειλή». 

Iron Sting: το νέο υπερόπλο του Ισραήλ 

Παράλληλα και δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ότι βασικός του στόχος είναι η ολοκληρωτική διάλυση της Χαμάς, αξίζει να επισημανθεί ότι, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις IDF χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το νέο υπερόπλο τους «Iron Sting» εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα και με σχετικά πλάνα που δημοσίευσαν στον επίσημο λογαριασμό τους στο X χθες, Κυριακή. 

Χθες, δημοσίευσαν πλάνα από την πρώτη επιχείρησή τους με το σύστημα «Iron Sting». Στα πλάνα φαίνεται το νέο υπερόπλο να εκτοξεύει μια βόμβα όλμου για να εξουδετερώσει έναν εκτοξευτή πυραύλων της Χαμάς. Πιο συγκεκριμένα, το «Iron Sting» είναι ένας κατευθυνόμενος όλμος 120 χιλιοστών που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems του Ισραήλ με «πρωτοφανή ακρίβεια» και «εξαιρετικές επιδόσεις», όπως δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις.

«Η χρήση του στις επιχειρήσεις εδάφους θα φέρει επανάσταση στον πόλεμο και θα εξοπλίσει τα τάγματα με ακριβή και αποτελεσματική δύναμη πυρός», αναφέρε, επίσης, η σχετική ανακοίνωση.

Όπλο που «αλλάζει το παιχνίδι» 

Επίσης, οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για ένα όπλο που «αλλάζει το παιχνίδι» στον πόλεμο με τη Χαμάς ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το όπλο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απωλειών μεταξύ των αμάχων, διασφαλίζοντας ότι πλήττεται μόνο ο προβλεπόμενος στόχος.

Τα πυρομαχικά ακριβείας μπορεί να είναι ακριβότερα από τα παραδοσιακά βλήματα, όμως μπορούν σίγουρα να γίνουν πιο αποδοτικά καθώς έχουν τη δυνατότητα με λιγότερες σφαίρες να επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με τους Times of India, ο «ψυχολογικός αντίκτυπος» που μπορεί να έχει ένα τέτοιο όπλο, καθώς η γνώση ότι ο εχθρός διαθέτει ένα όπλο υψηλής ακρίβειας μπορεί να μειώσει το ηθικό και να δημιουργήσει αβεβαιότητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις επιχειρησιακές αποφάσεις, της Χαμάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τέλος, η ικανότητα του ακριβούς χτυπήματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ καθώς μπορεί να επιλέξει να στοχεύσει συγκεκριμένους στόχους χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.