«Η σύζυγός μου Τζιλ και εγώ θα πάμε στη Χαβάη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ουισκόνσιν, όπου πραγματοποίησε ομιλία, στην αρχή της οποίας αναφέρθηκε στις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες στη Χαβάη των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 99 άνθρωποι.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν θα διαταράξουμε τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας». Ένα προεδρικό ταξίδι είναι ένα περίπλοκο θέμα σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας, για το οποίο απαιτούνται πολλοί τοπικοί πόροι.

Η αναφορά στο διάταγμα που κήρυξε τη Χαβάη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε επανειλημμένα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, τον Τζος Γκριν, και υπενθύμισε ότι αμέσως υπέγραψε διάταγμα που κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Είναι ένας περίπλοκος τρόπος να πεις πως ό,τι χρειαστείτε, θα το έχετε», δήλωσε όσον αφορά την έκτακτη ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ο Τζο Μπάιντεν επικρίθηκε από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για την απάντησή του, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής, ακόμα και αδιάφορη, απέναντι σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε γρήγορα ομοσπονδιακούς πόρους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στην αρχή μιας ομιλίας την περασμένη Πέμπτη στο Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα. Έκτοτε δεν είχε μιλήσει δημόσια, κυρίως όταν ο θλιβερός απολογισμός επιδεινώθηκε δραματικά το Σαββατοκύριακο.