Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους –μεταξύ των οποίων είναι και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Έβερτον, Άλισερ Ουσμάνοφ– αλλά και στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, επειδή «εξακολουθούν να στηρίζουν» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «παρά τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία».

Άλλα οκτώ μέλη της «ρωσικής ελίτ» θα συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευθεί και η πρόσβασή τους στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πρόκειται για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον πιστό εκπρόσωπο του Πούτιν και τον Ουσμάνοφ, επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κυρώσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφορούν και το γιοτ του Ουσμάνοφ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, «το οποίο κατασχέθηκε από τους συμμάχους μας στη Γερμανία» αλλά και το ιδιωτικό αεροσκάφος του, «ένα από τα μεγαλύτερα στη Ρωσία».

Οι υπόλοιποι είναι ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Transneft, οι αδελφοί Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, μιας ισχυρής οικογένειας προσκείμενης στον Πούτιν, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας Rostec, ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, διευθυντής της αναπτυξιακής τράπεζας VEB και ο Εβγκένι Πριγκόζιν, άλλος στενός σύμμαχος του Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις, από την περασμένη εβδομάδα, σε Ρώσους επιχειρηματίες αλλά και στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν και τις οικογένειες των προσώπων αυτών, ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενείς τους.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματά τους.

Τα πρόσωπα αυτά «πλούτισαν στην πλάτη των Ρώσων» και «ευθύνονται γιατί παρείχαν τους αναγκαίους πόρους για να υποστηριχθεί η εισβολή στην Ουκρανία», εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών θα μοιραστεί αυτές τις οικονομικές πληροφορίες και άλλες αποδείξεις, όταν χρειαστεί, με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσύρονται από το ταμείο επενδύσεων LetterOne που ίδρυσαν από κοινού το 2013, έγινε σήμερα γνωστό από την επενδυτική επιχείρηση που έχει τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο και στο Λονδίνο.

Ο Φρίντμαν αποσύρθηκε ήδη από χθες, Τρίτη, από ευρωπαίους ομίλους στους οποίους είναι μέτοχος. Οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε “οικονομική ή πολιτική σχέση” με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κυρώσεις και από τη Βρετανία

Λίγο νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε επενδύσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Έβερτον, και στον πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Με τις κυρώσεις αυτές «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα πλήξουμε τους ολιγάρχες και όσους συνδέονται στενά με το καθεστώς του Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του. Δεν θα σταματήσουμε. Ο στόχος μας είναι να παραλύσουμε τη ρωσική οικονομία και να οδηγήσουμε στη λιμοκτονία την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Συνολικά, μαζί με τους Ουσμάνοφ και Σουγκάλοφ, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ρώσους ολιγάρχες και σε περισσότερα από 220 πρόσωπα και εταιρείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τη Λευκορωσία «χτυπά» η ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

“Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα. Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που είναι συνεργοί στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και περιορίζουμε το εμπόριο σε ορισμένους βασικούς τομείς», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας – μεταξύ άλλων – επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων, τανκ και στρατιωτικών οχημάτων, επιτρέποντας σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της προς την Ουκρανία, παρέχοντας σημεία ανεφοδιασμού και αποθηκεύοντας ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο έδαφός της.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Επιπλέον, σε σχέση με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, προϊόντων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), προϊόντων ξύλου, προϊόντα τσιμέντου, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα καουτσούκ. Επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης και ορισμένων προηγμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στη στρατιωτική, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας, μαζί με περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου.