Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας BioNTech εάν καταφέρουν να αναπτύξουν με επιτυχία ένα τέτοιο εμβόλιο, ανέφεραν σήμερα Τετάρτη (22/7) οι εταιρίες.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει χρήματα από την κυβέρνηση αν δεν αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και δεν παρασκευαστεί με επιτυχία.
Η συμφωνία επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να αποκτήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων (HHS) και το υπουργείο Άμυνας.
Το HHS ανέφερε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στους Αμερικανούς χωρίς κόστος, αν και μπορεί να χρεωθεί η ασφάλιση υγείας τους.
Σε κλινικές δοκιμές, η Pfizer και η BioNTech δοκιμάζουν εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι μια προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων θα φθάσει για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την προμήθεια πιθανών εμβολίων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την Επιχείρηση Ταχύτητα Φωτός (Operation Warp Speed) –ένα κοινό πρόγραμμα του HHS και του υπουργείου Άμυνας– προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.
Περισσότερα από 150 εμβόλια κορωνοϊού τα οποία χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνολογίες αναπτύσσονται παγκοσμίως, με περίπου δύο δωδεκάδες από αυτά να έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την προμήθεια υποψήφιων εμβολίων.
Το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι ανάμεσα σε αυτά που είναι έτοιμα να δοκιμαστούν σε μια μεγάλη δοκιμή. Το εμβόλιο έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα σε μικρές δοκιμές αρχικού σταδίου σε ανθρώπους.
Η Pfizer θα διανείμει τις δόσεις αν το εμβόλιο λάβει έγκριση επείγουσας xρήσης ή άδεια από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αφού αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή Φάσης 3.
Οι εταιρίες λένε ότι αναμένουν να είναι έτοιμες να επιδιώξουν κάποιου είδους κανονιστική έγκριση ήδη από τον Οκτώβριο αν οι εν εξελίξει έρευνες αποδειχθούν επιτυχείς.
Η Pfizer και η BioNTech αναμένουν να παρασκευάσουν έως και 100 εκατ. δόσεις παγκοσμίως έως τα τέλη του 2020, και πιθανόν περισσότερο από 1,3 δισεκατομμύριο δόσεις έως τα τέλη του 2021, ανάλογα με την επιλογή της τελικής δόσης για την κλινική δοκιμή τους.
Οι μετοχές της Pfizer αυξήθηκαν κατά 4% και εκείνες της BioNTech στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά 4% πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.