Η κρίση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν σταματά να κλιμακώνεται στην Ινδία. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 368.147 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν να φθάνει έτσι τους 19,93 εκατ., να πλησιάζει πια το τρομακτικό ορόσημο των 20 εκατομμυρίων.
Πρόκειται για τη δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 3.417 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 218.959 νεκρούς.
Με άλλα λόγια, η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θύματα).
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς: εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, είναι από πενταπλάσιοι μέχρι δεκαπλάσιοι στο κράτος των 1,35 δισεκ. κατοίκων.
Αμέτρητα νοσοκομεία είναι πλήρη, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για να σωθεί η ζωή των διασωληνωμένων ασθενών είναι λιγοστά – όπου υπάρχουν -, νεκροτομεία και κρεματόρια ξεχειλίζουν θύματα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα.
Τουλάχιστον 11 ομόσπονδα κράτη και περιοχές επιβάλλουν κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, όμως η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την κήρυξη lockdown σε εθνικό επίπεδο, φοβούμενη τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία.
Ωστόσο «κατά την άποψή μου, μόνο η εντολή να μείνουν σπίτι όλοι οι πολίτες και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συνέβαλαν να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες» του συστήματος υγείας, τόνισε ο Μπραμάρ Μούχερτζι, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όχι απλά ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. κρούσματα», ασθενείς που βρίσκονται στην «ενεργή» φάση και άρα μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, πρόσθεσε.
Το σαρωτικό, φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού αποτελεί μακράν τη σοβαρότερη κρίση που καλείται να διαχειριστεί ο Ναρέντρα Μόντι αφότου ανέλαβε ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, το 2014.
Ο κ. Μόντι επικρίνεται διότι δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση, αλλά και διότι επέτρεψε εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους χωρίς μάσκες ούτε τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, να συμμετάσχουν σε μαζικές συναθροίσεις με την ευκαιρία ινδουιστικών εορτών αλλά και των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε πέντε ομόσπονδα κράτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση ήδη στις αρχές Μαρτίου πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, επιβεβαίωσαν πέντε από τα μέλη της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Παρά την προειδοποίηση αυτή, οι τέσσερις από τους επιστήμονες σημείωσαν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο να επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά.
Μένει να φανεί το πώς η διαχείριση αυτής της κρίσης θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του κ. Μόντι και του κόμματός του, του ινδουιστικού-εθνικιστικού BJP. Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά το 2024. Η παράταξη του κ. Μόντι ηττήθηκε στη Δυτική Βεγγάλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που ανακοινώθηκαν χθες, όμως κέρδισε στο γειτονικό Ασάμ.
Οι ηγέτες 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν χθες Κυριακή ανοικτή επιστολή με την οποία απαιτούν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός να εντείνει αμέσως την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού και να δώσει προτεραιότητα στη διανομή οξυγόνου σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε προχθές Σάββατο, εξαιτίας έλλειψης δόσεων. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας λέει πως τα αποθέματα των τοπικών αρχών φθάνουν τα 10 εκατ. δόσεις και ότι αναμένεται να τους παραδοθούν άλλα 2 εκατ. μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.
Η ποσότητα αυτή κάθε άλλο παρά αρκεί για τους κάπου 600 εκατ. δικαιούχους.
Παρότι είναι η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία δεν διαθέτει ποσότητες δόσεων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του δικού της πληθυσμού. Αυτό υπονομεύει την προσπάθεια διεύρυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης.
Ως εδώ, μόλις το 9% των πολιτών της Ινδίας έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου.
Η Ινδία δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τις 80 εκατ. δόσεις εμβολίων τον μήνα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών – πρωτίστως της δραστικής ουσίας τους – όσο και εξαιτίας πυρκαγιάς στο Serum Institute of India (SII), που παράγει το προϊόν που ανέπτυξε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Διεθνής βοήθεια, από τις ΗΠΑ, από τη Γαλλία και άλλα κράτη συνεχίζει να φθάνει στη χώρα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία. Οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ναρέντρα Μόντι, προγραμματίζεται να έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη αύριο Τρίτη.
Η επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και – όπως ανακοινώθηκε χθες – στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.