Τα Ηνωμένα Εθνη  και η Ευρωπαϊκή Ενωση τιμούν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας! Ξεχωριστά οι δύο αυτοί μεγάλοι Οργανισμοί τόσο σε μέγεθος των εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη, όσο  και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε ο τίτλος του εορτασμού “Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: οι γυναίκες στον αγώνα κατά του Covid-19”. Στην έδρα του ΟΗΕ, ο τίτλος προσέθεσε μια λέξη: “οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19”.

Από την δική μας σκοπιά, το tomanifesto.gr, θα δώσει τον τίτλο “Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στην οικογένεια την πολιτική και την εξουσία”.

Η λέξη καταξίωση συνοδεύει την ανάδειξη του φύλου στις  δύσκολες εποχές. Όταν η ανθρωπότητα ανάμεσα σε πολέμους  και γενοκτονίες έστελνε τους άνδρες στο μέτωπο με τις γυναίκες στα μετόπισθεν να δίνουν την μάχη της συντήρησης του γένους. Διατηρώντας αυτά τα ιδανικά στην οικογένεια με την φροντίδα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς!

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, παρ’ όλα αυτά, ως μειοψηφία για πολλά χρόνια έμεινε στην σκιά των ανδρών παρά τους αγώνες δικαίωσης για ισοτιμία.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις έγραψαν ιστορία. Όμως η ισότητα των φύλων παρέμεινε σταθερά σε δεύτερη μοίρα, με ευθύνη του συνόλου της πολιτικής κυρίως  και των κοινωνιών εξουσίας. Παγκοσμίως.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν δεν αναφερόμαστε στο γεγονός που πιθανότατα άρχισε να καταγράφει το “κτύπημα του κουδουνιού”  της ειρηνικής αφύπνισης με το παγκόσμιο συνέδριο γυναικών στο Πεκίνο το 1995! Η Συνέλευση που έδωσε τον χαρακτηρισμό “αναγνώρισης της δύναμης των γυναικών”!

Χαρακτηρισμός που σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να απλουστεύσει τον ρόλο της γυναίκας με στόχο τις θέσεις εξουσίας  και τους χώρους πολιτικής δύναμης. Αντιθέτως, να οδηγήσει την δύναμη στους χώρους των γυναικών” όπως αναφέρθηκε στα τελικά συμπεράσματα της εποχής.

Σήμερα οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο άπ’ ότι τα προηγούμενα  δέκα χρόνια. Κι αυτό οφείλεται στον πολλαπλασιασμό ειδών εργασίας. Πιο ευνοϊκούς για την γυναίκα, οι όποιες δεν εγκατέλειψαν τις οικογενειακές υποχρεώσεις της κατοικίας τους.

Οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί  αλλάξαν το καθεστώς λειτουργίας τους, χάριν των αλλαγών κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα κράτη του κόσμου. Κοινωνικές  και πολιτιστικές αλλαγές τις οποίες αποδέχθηκαν  και αποδέχονται σταδιακά οι ίδιοι Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ η Ευρωπαική Ενωση, η Διεθνής αμνηστία, ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γιούνισεφ. Η Ουνέσκο, το διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά  και άλλοι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί  και οργανώσεις.

Ανάμεσα τους σημαντικός ήταν  και παραμένει ο ρόλος των Μέσων  Μαζικής Επικοινωνίας, ηλεκτρονικός  και γραπτός τύπος καθώς  και η νεότερη γενιά ηλεκτρονικών Μέσων, με όλα τα θετικά η  και λιγότερο αρνητικά στην καθημερινότητας τους.

Η εποχή του metoo και η σεξουαλική βία

Οταν ξέσπασε το 2017 στο Χόλυγουντ το σκάνδαλο της “παρενόχλησης  και σεξουαλικής βίας στους χώρους έργασίας” σε μικρό χρονικό διάστημα, οι αντιδράσεις  του κόσμου των γυναικών ήταν αφάνταστα ισχυρό ώστε να χαρακτηριστεί  “ως κίνημα πολιτισμικής επανάστασης η οποία, εξ αιτίας του WEB διαδόθηκε με απρόβλεπτες ταχύτητες παντού! Με αποτελέσματα που προσδίδουν μια εικόνα νίκης σε παράπλευρους αγώνες. Όπως η ισότητα των φύλων. Η κατανομή εξουσίας. Η άρση της αρνητικής ποσόστωσης στην εργασία, κυρίως όμως στο χώρο της πολιτικής εξουσίας όπως διαμορφώθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.

Ποσοστώσεις στα διοικητικά συμβούλια Δήμων  και Κοινοτήτων. Οργανισμών  και Εθνικών κοινοβουλίων.  και ταυτόχρονα επιπλέον μισθούς  και αναπροσαρμογές στις  βαθμίδες εργασίας!

Επιπτώσεις στην εποχή της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών τόσο του ΟΗΕ, όσο  και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρώτη γραμμή.

Δυσανάλογες όμως είναι οι επιπτώσεις στις  γυναίκες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες  και υπηρεσίες όπως η φροντίδα των παιδιών, έως τα πωλητήρια των καταστημάτων που εργάζονται.

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναφέρει ρητά:” Η ισότητα γυναικών  και ανδρών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς. Μεταξύ άλλων στην απασχόληση, την εργασία  και τις αποδοχές!”

Η πανδημία του covid-19 έχει πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες, όπως γίνεται αναφορά στις  στατιστικές πολλών χωρών της ΕΕ.

Και συγκεκριμένα:

Ποσοστά που αγγίζουν το 40 έως 70 και 90% σε ορισμένα κράτη, η ανεργία έχει πλήξει τις εργαζόμενες γυναίκες!

Για τις πιο πολλές δεν υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης, επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση.

Υγείας. Ψυχολογίας. Μητρότητας. Επαγγέλματος, σπουδών  και οικογένειας!

Χάρρις – Μέρκελ – Λαγκάρντ – Λάιεν

Παρά την μεγάλη κρίση, το παρελθόν φαίνεται πως έχει βαθιές ρίζες. Έτσι η πάλη και ο αγώνας των γυναικών ανέτρεψε σε διάφορες φάσεις της κοινωνίας  και της πολιτικής μας ζωής δημιουργώντας την ανατροπή φέρνοντας την δικαίωση.

Στις θέσεις κλειδιά μια γυναίκα ήλθε να κατακτήσει επάξια θέσεις στις  επιχειρήσεις, τους δημόσιους οργανισμούς αλλά  και την πολιτική ανάδειξη!

Οι ΗΠΑ έχουν να παρουσιάσουν πρώτες: “Το ταλέντο χρόνια δεν κοιτά. Μετράει μόνον η αξία  και το πάθος για δουλειά!”

Έτσι βλέπουμε τον Τζο Μπάιντεν σε ηλικία 78 χρόνων πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Νάνσυ Πελόσι 78 χρόνων πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων στις  ΗΠΑ.

Η Μαξίν Ουότερς στα 80 της είναι επικεφαλής της επιτροπής τραπεζικών επενδύσεων.

Στην Ευρώπη οι πολίτες θέλουν άξιους και ικανούς. Τους στηρίζουν χωρίς περιστροφές.

Η Ανγκελα Μέρκελ μετά τα 15 χρόνια στην Καγκελαρία είπε να ξεκουραστεί. Χωρίς όμως να εγκαταλείπει την πολιτική  και το ενδιαφέρον της στο χώρο!

Η Κριστίν Λαγκάρντ με χρόνια στην πλάτη σε Τράπεζες  και οργανισμούς στην Γαλλία έγινε πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όταν ο συμπατριώτης της Στρος Καν βρέθηκε μέ “πυτζάμα” στους διαδρόμους ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης!..

Η Κριστίν κέρδισε επάξια το θρόνο.

Ακολούθησε η σημερινή της θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εμπειρία  και αποδοτικότητα αποδοχής!

Με ένα ταξίδι που ξεκινούσε από την Βάρνα της Βουλγαρίας, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατακτούσε θέση αντιπροέδρου στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Έμεινε επτά χρόνια για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος με αρμοδιότητες: Περιβάλλον  και Φυσικές καταστροφές. Ο Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε το έργο της  και στην επόμενη θητεία 2009-2014 η Γκεοργκίεβα έγινε αντιπρόεδρος Επίτροπος στην κομισιόν με εκτελεστικό ρόλο.

Αποφάσισε  και έδωσε την μάχη διεκδικώντας την θέση του Γενικού Γραμματέα στον ΟΗΕ.

Ο Πορτογάλος Γκουτέρες με προϋπηρεσία στην Ν.Υ κέρδισε με σαφή διαφορά.

Ο Μαραθώνιος για την Γκεοργκίεβα οδήγησε στην Ουάσιγκτον. Για λίγο. Ο διαγωνισμός για την θέση της Λαγκάρντ έφερε την Βουλγάρα υποψήφια με αντίπαλο τον γνωστό στους Έλληνες Ντάισεμπλουμ!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε Γκεοργκίεβα.

Η συνέχεια γνωστή. Το ΔΝΤ έχει πρόεδρο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα!

Μια ακόμα Κυρία η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπουργός άμυνας της Γερμανίας άφηνε πίσω επτά παιδιά  και έπαιρνε θέση στις  Βρυξέλλες για να ηγηθεί της Κομισιόν!

Το πιο πρόσφατο σπουδαίο παράδειγμα γυναίκας στην πολιτική εξουσία η σημερινή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρρις!

Μπήκε με ταχύτητα… Ουσαίν Μπόλντ η Τζαμαϊκανο-Ινδή πολιτικός στην διεκδίκηση μιας θέσης στους Δημοκρατικούς. Διεκδίκησε την αντιπροεδρία  και την κατέκτησε θριαμβευτικά!

Μένουμε στα πιο πάνω παραδείγματα χωρίς να υποβαθμίζονται άλλες μεγάλες προσωπικότητες του χώρου των τεχνών  και των γραμμάτων, των επιστημών. Γυναίκες που καθημερινά κατακτούν χώρους που άλλοτε θεωρούνταν απροσπέλαστοι!

Κερδίζοντας την ισότητα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει ξεχωριστές στιγμές. Δικαίως!

Γιορτάζουμε μαζί με τον πλανήτη την αξία  και τον αγώνα των γυναικών!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.