Συναυλία αφιέρωμα στον Duke Ellington θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο Café Merlin, με την υποστήριξη των Φίλων του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Το αφιέρωμα στον Δούκα της Jazz, Duke Ellington, τον Αμερικανό πρωτοπόρο της jazz orchestra, θα γίνει από το μουσικό σύνολο “after 8 – Jazz Sextet” που δημιουργήθηκε  το 2014 και αποτελείται από έξι μουσικούς.

Οι θεματικές συναυλίες του συνόλου περιέχουν συνθέσεις από όλη την μουσική ιστορία και πορεία της jazz, εμπεριέχοντας βιογραφικά στοιχεία, τρόπους μουσικής γραφής και ύφους, καθώς και αναφορές στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν ανά εποχή και τις επιρροές τους στην μουσική έκφραση.

Σκοπός είναι η αναζήτηση του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην κλασική και τη λαϊκή μουσική ανά τον κόσμο με άξονα τον άνθρωπο, ο οποίος δημιούργησε μουσικά σύνολα που λειτουργούσαν σαν εργαστήρια μουσικών ιδεών και τάσεων. Μοναδική μέριμνα του συνόλου, η εξέλιξη της μουσικής και η έκφρασή της.  Οι ενορχηστρώσεις του συνόλου βασίζονται στο ύφος της εποχής που γράφτηκαν προσαρμόζοντας τα πολυπληθή οργανικά μέρη μιας Big Band σε ένα ακουστικό Jazz Sextet.

Τρομπέτα: Κώστας Κεφαλάς

Tρομπόνι: Γιάννης Καΐκης

Τενόρο σαξόφωνο: Γιώργος Κωνσταντάκης

Τύμπανα: Νικόλας Αθανασιάδης

Μπάσο: Ιωάννης Χατζηιωάννου

Πιάνο: Κωνσταντίνος Ζώτος

Εισιτήρια: 12 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ένα ποτήρι κρασί)

Πρόγραμμα:

Satin dol Duke Ellington

Oclupaca Duke Ellington

Pyramid Duke Ellington

Caravan Duke Ellington

Cha cha Tito Puente

Chucho Paquito D’Rivera

Βιογραφικά:

Γιώργος Κωνσταντάκης: Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Ξεκίνησε μαθήματα σαξοφώνου από μικρή ηλικία με βασικές επιρροές από την τζαζ μουσική. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Δημήτρη Καλαντζή και σαξοφώνου του Τάκη Πατερέλη. Είναι ενεργός σαξoφωνίστας στην Αθηναϊκή τζαζ σκηνή και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του είδους.

Κωνσταντίνος Κεφαλάς: γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1976. Ξεκινά μαθήματα τρομπέτας σε μικρή ηλικία στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης όπου και παίρνει το δίπλωμα του το 1994. Συμμετέχει ενεργά σαν τρομπετίστας σε διάφορα είδη μουσικής, σε συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις και την ελληνική δισκογραφία.

Γιάννης Καΐκης: Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1982. Σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει μαθήματα τρομπονιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή τον Σπ. Φαρούγγια. Το 2000 με εξετάσεις κατατάσσεται στην μπάντα του Στρατού Ξηράς όπου συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής σε Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Τσεχία. Ιταλία, Βουλγαρία Σερβία κ.α. Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στο τρομπόνι στο Ωδείο Ζωγράφου με καθηγητή τον Μιχ. Μιχαηλίδη. Το 2008 παίρνει το δίπλωμα τρομπονιού με βαθμό Άριστα. Το 2010 Παρακολουθεί μαθήματα τρομπονιού στη Χάγη με τον καθηγητή Pete Saunders. Το 2014 φοιτά στο Ωδείο Αθηνών για 2 έτη, στο μεταδιπλωματικό τμήμα της τάξης του τρομπονιού με καθηγητές τους: Σπύρο Φαρούγγια και Ανδρέα Ρολάνδο Θοδώρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Άγγελο Κρητικό (1ο τρομπόνι την Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βαμβέργης), Nir Erez (1ο τρομπόνι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ). Έχει δώσει συναυλίες για σόλο τρομπόνι και εκκλησιαστικό όργανο στην Καθολική Εκκλησία Χανίων, στο Φεστιβάλ μουσικής Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου και στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών. Το 2014 συμμετείχε στο μιούζικαλ «Cabaret» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Κων. Ρήγου. Συμμετέχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με κουαρτέτα χάλκινων, οκτέτο τρομπονιών κ.α. Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην παράσταση ‘’Αντιγόνη’’ σε συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, ΘΟΚ . Από το 2015 συνεργάζεται με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στην Ορχήστρα ‘’Παλίντονος Αρμονία’’ και είναι μέλος της ‘’Chamber Symphony Orchestra (CSO3+)’’ με καλλιτεχνικό Δ/ντή τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Πέραν των μουσικών δραστηριοτήτων του, έχει λάβει μέρος και σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός από το 2000 μέχρι σήμερα.

Κωνσταντίνος Ζώτος: γεννήθηκε στις Σέρρες στις 7 Ιουλίου 1984. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής και πιάνου στα 8 του χρόνια στη Λάρισα. Είναι κάτοχος πτυχίων, αρμονίας, ενοργάνωσης – ενορχήστρωσης μπάντας και πιάνου. Από το 2014 συνεχίζει τις σπουδές του στο πιάνο στη τζαζ μουσική στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Δημήτριο Καλαντζή. Συμμετέχει ενεργά σαν πιανίστας σε διάφορα είδη μουσικής, σε ζωντανές εμφανίσεις, συναυλίες καθώς και την δισκογραφία.

Νικόλας Αθανασιάδης: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Από 8 ετών γράφεται στο ωδείο Αθηνών στην τάξη βιολιού της Μ. Καλιοτζή (μέχρι Ανωτέρα τάξη) έως το 2000. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολουθεί μαθήματα Drums με τον Σπύρο Παναγιωτόπουλο και Jazz Αρμονίας με τον Δημήτρη Καλατζή στο Ωδείο Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (96′-98′). Είναι μέλος της μπάντας του Σ.Ξ όπου συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής σε Βέλγιο, Βουλγαρία και Σερβία κ.α. Είναι μέλος της Βig Βand της Στρατιωτικής Μουσικής φρουράς Αθηνών. Συμμετέχει ενεργά σαν ντράμερ σε διάφορα είδη μουσικής, σε ζωντανές εμφανίσεις και στην ελληνική δισκογραφία.

Ιωάννης Χατζηιωάννου: γεννήθηκε στην Νάουσα το 1975. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στην Εργατική εστία και ταυτόχρονα Ευφώνιο στην φιλαρμονική εταιρία Νάουσας. Αργότερα γράφτηκε στο Νέο ωδείο Θεσσαλονίκης όπου παρακολούθησε μαθήματα Γαλλικού Κόρνου στην τάξη του Θεόδωρου Ζαρίμπα καθώς και ανώτερα θεωρητικά. Ασχολείται ενεργά σε διάφορα ρεύματα της σύγχρονης μουσικής προσπαθώντας να ανακαλύψει την ομορφιά των οργάνων και της μουσικής έκφρασης.