Ήταν μια ηχηρή υπαναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό για έναν λόγο. Ολο το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα στον ταραγμένο πρωινό καφέ της προηγούμενης εβδομάδας (Πολιτικό Κέντρο με συμμετοχή του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας και μάλιστα με συμμετοχή τεσσάρων στελεχών: Ολγας Γεροβασίλη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Αιτία, οι χαρακτηρισμοί της Θεοδώρας Τζάκρη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη («άπατρις και διεθνιστής») αλλά και η δημόσια διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον όρο «πολιτικός απατεώνας» για τον Πρωθυπουργό.
Στη χθεσινή λοιπόν μαραθώνια συνεδρίαση (διάρκεσε περίπου έξι ώρες και σε σπαστές αίθουσες της οδού Λεωνίδου λόγω Covid-19) του 41μελούς Πολιτικού Συμβουλίου, εισηγητικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε τη συγκρότηση αυτοτελούς οργάνου με πειθαρχική αρμοδιότητα, όπως είχε προαναγγείλει.
Αντίθετα, τις «προβληματικές» περιπτώσεις τοποθετήσεων στελεχών ή μελών θα συνεξετάζουν η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κάτι που και μέχρι τώρα γινόταν αφού η υπάρχουσα Επιτροπή Δεοντολογίας που λειτουργούσε από παλιά ήταν στην ουσία της ανενεργή. Θυμίζουμε ότι τις περιπτώσεις της Μυρσίνης Λοΐζου (για το ευρωψηφοδέλτιο) και του Παναγιώτη Κουρουμπλή (που είχε συναντηθεί με τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων) τις είχε εξετάσει τότε ο γραμματέας του κόμματος. Αν πάντως συνεκτιμήσουμε πως στο νέο όργανο – που τελικώς δεν έχουμε – θα προτείνονταν και οι Νάσος Ηλιόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ένα παρασκήνιο ήθελε έντονες αντιδράσεις από την παλιά φρουρά και τους «53» για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Και επιλέχθηκε η μη δρομολόγηση του οργάνου, καίγοντας και τον Ηλιόπουλο. Κι αυτό αφού τα έτερα δύο στελέχη που θα προτείνονταν-δηλαδή η Γεροβασίλη και ο Τζανακόπουλος – θα έχουν τελικά πειθαρχικές αρμοδιότητες.
Γνώστες του παρασκηνίου εκτιμούσαν χθες ότι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε έτσι, χωρίς δηλαδή να επιμείνει στην αρχική του πρόταση, είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει θεσμικό αντίβαρο σε αρχηγικές πρωτοβουλίες αλλά και έχει ενοποιηθεί ισχυρό κέντρο εσωτερικής αντιπολίτευσης που ο ίδιος δεν μπορεί να αγνοήσει. Εδώ μαζί με τους «53+» και την τρόικα των Νίκου Βουτση – Πάνου Σκουρλέτη – Νίκου Φίλη συσπειρώνονται πια και άλλες δυνάμεις, αλλά και μέρος της λεγόμενης παλιάς φρουράς που θέλουν συλλογικό κόμμα.
Και όλοι αυτοί ήταν ανακουφισμένοι χθες αφού, όπως έλεγε συνομιλητής παλαιού κομματικού στελέχους, «το πειθαρχικό θα ήταν ξένο με την κουλτούρα μας». Ετσι παρότι η διαγραφή μέλους καταστατικά δεν τίθεται ως κύρωση, η καρατόμηση από τομέα ευθύνης για δημόσιο φάλτσο παραμένει στα χέρια των γραμματέων της ΚΟ και του κόμματος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός πως ο Τσίπρας επέλεξε χθες μια τακτική κίνηση πυρόσβεσης και υπαναχώρησης εισηγητικά, αυτό δεν τον εμπόδισε να ασκήσει κριτική στον Τσακαλώτο για το timing της δημόσιας διαφοροποίησής του αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε – σύμφωνα με πληροφορίες – πως η όλη τοποθέτησή του, συνέβαλαν στο να πάρει διάσταση, συγκεκριμένα εσωκομματικά κέντρα και φίλια ΜΜΕ.
Εχει σημασία να πούμε πως του μαραθώνιου ΠΣ προηγήθηκε τοποθέτηση της (προεδρικής) Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αναφερόμενη στο πειθαρχικό όργανο είχε υποστηρίξει (Alpha 98,9) ότι μιλάμε για επανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας που έχει ουσιαστικά στόχο «να φτάνει ενιαία στον κόσμο η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ». Μια τοποθέτηση που ίσως προετοίμαζε για την υπαναχώρηση που σημειώθηκε χθες. Πάντως στη χθεσινή εισήγηση τονίσθηκε η ανάγκη εξωστρέφειας σε μια φάση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης (πανδημία, Νεολαία, Πολιτισμός), η ενίσχυση των υπαρχόντων κοινωνικών μετώπων όπως και η εντατικοποίηση της διεύρυνσης του κόμματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο ΠΣ τέθηκε από μεριάς των «53+» και το ζήτημα βουλευτών και ευρωβουλευτών που δεν καταβάλλουν μέρος της αποζημίωσής τους για το κόμμα. Μια δύσκολη πάντως εξίσωση που θα απασχολήσει και προσεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ.
του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα