Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε την Παρασκευή το μεσημέρι από την Αθήνα η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προς την Τουρκία, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκε λίγες ώρες αργότερα στη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην Κωνσταντινούπολη.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της τόνισε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της κατέστησε σαφές ότι η η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.».