Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για περιορισμό στην συνολική κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του προέδρου της, Κωνσταντίνου Τασούλα, διακόπτεται ο φωτισμός στην πρόσοψη και τις λοιπές πλευρές του κτηρίου της Βουλής και θα παραμείνει μόνο ο περιμετρικός φωτισμός ασφαλείας του κτηρίου.

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 36%.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης του κτηρίου και του ηλεκτροφωτισμού, με την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στο εσωτερικό του κτηρίου της Βουλής.

Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αντικατάσταση του εξωτερικού φωτισμού και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2023, ενώ ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα.

Μείωση φωτισμού για τον Πύργο του Άιφελ

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το δημαρχείο του Παρισιού αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα να περιοριστεί ο νυχτερινός φωτισμός του μνημείου. Σήμερα, τα φώτα του Πύργου σβήνουν τη μία το βράδυ, ενώ η πρόταση θα είναι να σβήνουν κατά την αποχώρηση των τελευταίων επισκεπτών, στις 23:45.

Η κίνηση περιορισμού του φωτισμού θεωρείται ως ένας τρόπος να δοθεί παράδειγμα για τη μείωση του φωτισμού της πόλης γενικά.

Ο Jean-François Martins, επικεφαλής της διαχείρισης του πύργου, δήλωσε: «Είναι μια άκρως συμβολική χειρονομία – μέρος της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης γύρω από την ενεργειακή νηφαλιότητα».

Ο νυχτερινός φωτισμός του μνημείου αντιπροσωπεύει το 4% της ετήσιας ενεργειακής του κατανάλωσης.

Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά μνημεία.