Τη σημαντική συμβολή του αείμνηστου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας -πριν από 47 χρόνια- επισημαίνει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.
«Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η στιβαρή, γεμάτη ευθύνη και σύσσωμη λαϊκή αποδοχή επιστροφή στη χώρα του Κωσταντίνου Καραμανλή η διαδικασία της μετάβασης θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μία οδυνηρή ενδεχομένως και αιματοβαμμένη περιπέτεια», επισημαίνει.
Και τονίζει ότι τονίζει ο «Κωνσταντίνος Καραμανλής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και την υστεροφημία του αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα».
Αναλυτικά η δήλωση του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη: «Με αφορμή τους χθεσινούς εορτασμούς για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας οφείλω να αναδείξω τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η ομαλότητα με την οποία αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία δεν συντελέστηκε νομοτελειακά και χωρίς ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η στιβαρή, γεμάτη ευθύνη και σύσσωμη λαϊκή αποδοχή επιστροφή στη χώρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή η διαδικασία της μετάβασης θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μία οδυνηρή ενδεχομένως και αιματοβαμμένη περιπέτεια.
Ο Καραμανλής ανέλαβε το ρίσκο να επιστρέψει, χωρίς καμία εγγύηση για την προσωπική του ασφάλεια, χωρίς πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατούσε στις ένοπλες δυνάμεις και δέχθηκε να αναλάβει να διαχειριστεί την δύσκολη εθνική κατάσταση που εξελισσόταν στην Κύπρο αλλά και την αποχουντοποίηση που ήταν απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος της Δημοκρατίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να καταφέρει αυτό το εγχείρημα.
Η επιστροφή του ως επιβάτης στο προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας έδωσε στη κυβέρνηση Εθνικής ενότητας διεθνή αναγνώριση. Τη στιγμή που άλλοι πολιτικοί ηγέτες αδυνατούσαν να συνεννοηθούν για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη ή καθυστερούσαν την επιστροφή τους λόγω των κινδύνων που εμπεριείχε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και την υστεροφημία του αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα».