Απόρρητες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικά καλοκουρδισμένο μηχανισμό που επιδίδεται σε εμπόριο απελπισμένων ανθρώπων και λειτουργεί με μεθόδους «καρτέλ».
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Από τα τέλη του 2015 έως και την άνοιξη του 2016, όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν τα σκληρά αιματηρά επεισόδια στην Ειδομένη, μεταξύ μεγάλων ομάδων προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με την τότε ΠΓΔΜ, υπήρχαν πολλές και σαφείς πληροφορίες στις ελληνικές υπηρεσίες Ασφαλείας καθώς και στην ΕΥΠ για τη βαθιά διασύνδεση σκληρών τουρκικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος που ασχολούνται με το εμπόριο ανθρώπων με τουλάχιστον τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με δραστηριότητα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η φανερή εκδοχή της οποίας ξεκινά από τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια. Οσο για την αδιαφανή, οι απόρρητες πληροφορίες που έχουν οι ελληνικές αρχές στα χέρια τους κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικά καλοκουρδισμένο μηχανισμό που με μεθόδους «καρτέλ» επιδίδεται στο εμπόριο ελπίδας με θύματα τους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο για τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους προς την Ευρώπη.
Το γιατί το θέμα της διαφαινόμενης συνεργασίας των τουρκικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος με κάποιες ΜΚΟ δεν ερευνήθηκε όπως και όσο έπρεπε ήδη από το 2016, ουδείς γνωρίζει. Παρά μόνο εικασίες μπορεί να κάνει. Οπως καταγράφεται σε πολυσέλιδες αναφορές των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, πίσω από τις τότε υπό έρευνα οργανώσεις –όχι φυσικά από όλες– υπήρχαν πληροφορίες για ύποπτες σχέσεις που δεν περιορίζονταν μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά εκτείνονταν και στην ανταλλαγή πληροφοριών ακόμα και σε θέματα που άγγιζαν ευαίσθητες πληροφορίες εθνικού περιεχομένου, όπως κινήσεις ελληνικών στρατευμάτων, σταθμεύσεις και μετακινήσεις δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μετακινήσεις χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα, λήψη μέτρων ασφαλείας από αστυνομικές δυνάμεις κ.ά.
«Ανθρωποι που δραστηριοποιούνται εντός αυτών των οργανώσεων και υπό αυτόν τον μανδύα έχουν εξασφαλίσει ελευθερία κινήσεων και προσβάσεων, έχουν ύποπτες συναλλαγές με κυκλώματα διακίνησης», είναι μία από τις πολλές διατυπώσεις που περιέχονται στις αναφορές που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές ήδη από το 2016, όπως αναφέραμε. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι υπό έρευνα οργανώσεις διαθέτουν πολλή και περίεργη πληροφόρηση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του εμπορίου της ανθρώπινης ελπίδας με τη διακίνηση δυστυχισμένων ανθρώπων από περιοχές που δεν εξασφαλίζουν σε αυτούς τίποτα περισσότερο από την ανέχεια, την ανελευθερία ή ακόμα και τον ίδιον τον θάνατο. Ενα μεγάλο και εν πολλοίς αχαρτογράφητο τοπίο.
Ενδεικτικά στοιχεία της διασύνδεσης, της δράσης και της πληροφόρησης κάποιων ΜΚΟ με τα τουρκικά κυκλώματα ή ακόμα και με το ίδιο το τουρκικό κράτος είναι τα ακόλουθα πολύ σημαντικά, όσον αφορά την τελευταία υπόθεση:
- Οι ίδιοι οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου σε ελληνικό έδαφος είπαν ότι ζούσαν σε σπίτια στην Τουρκία, τους συνέλαβαν και τους εξανάγκασαν να μετακινηθούν προς τα σύνορα.
- Είπαν επίσης ότι οι Τούρκοι της στρατοφυλακής που σε δεύτερο χρόνο –και μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει και τη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα– τους ανάγκασαν να μετακινηθούν προς την ελληνική πλευρά, τους έδωσαν χαρτάκια με ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων από κάποιες ΜΚΟ λέγοντάς τους «Να τους καλέσετε, αυτοί θα σας σας σώσουν στην Ελλάδα».
Οπως αναφέραμε και χθες στο «tomanifesto», το 2020 –και στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης «Αλκμήνη»– οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στρατολογήσει δύο πράκτορες που συμμετείχαν ως πρόσφυγες σε όλη τη διαδικασία μεταφοράς από το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εμπόρους στη Σμύρνη μέχρι και τη μεταφόρτωση και τη θαλάσσια μεταφορά στη Λέσβο. Μετά την καταγραφή των λεπτομερειών από τους δύο μυστικούς πράκτορες και τη διαβίβασή τους στις ελληνικές αρχές, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε έφοδος στο γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Mare Liberum», που ήταν μονίμως αγκυροβολημένο στη Λέσβο. Αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι των ΜΚΟ γνώριζαν επακριβώς μέχρι και τις γεωγραφικές συντεταγμένες που βρίσκονταν οι βάρκες με τους μετανάστες ενώ χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που διαθέτει το πλοίο, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για πλωτό κέντρο συντονισμού και επιχειρήσεων.
Από τους χώρους του πλοίου κατασχέθηκε πλήθος σημειώσεων και ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, tablets και διάφορα άλλα) με τα οποία, μεταξύ άλλων, γίνονταν επικοινωνίες με την πλατφόρμα alarmphone.org, μέσω twitter. Εξαιρετικής σπουδαιότητας συμπέρασμα της τότε έρευνας ήταν ότι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Λιμενικού ενώ βρέθηκαν και πειστήρια που καταδείκνυαν ότι παραλάμβαναν φωτογραφίες και βίντεο από τους διακινητές ή από τους ίδιους τους μετανάστες που κατέγραφαν τις κινήσεις των δυνάμεων του Λιμενικού.
Τα παιχνίδια γύρω από ολόκληρη αυτήν τη συντονισμένη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων με ορισμένες ΜΚΟ καθώς και ομάδες ή μεμονωμένα άτομα στην Ελλάδα που συστήνονται ως «επαγγελματίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν είναι τυχαία ούτε και απλά. Η πιο αθώα συνέπειά τους βρίσκεται σε διάφορες διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στα social media εδώ στην Ελλάδα. Γιατί την ίδια ώρα κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους έχοντας στα μυαλά τους την ελπίδα των πολιτικών κερδών και κάποιοι άλλοι κάνουν refresh στους λογαριασμούς των web banking τους…
Συνελήφθησαν έξι διακινητές μεταναστών
Εξι διακινητές, οι οποίοι προσπάθησαν να προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας 28 μη νόμιμους μετανάστες, συνελήφθησαν σε πέντε διαφορετικές αστυνομικές επιχειρήσεις στις 17 και 18 Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εξελίχθηκαν σε περιοχές του Εβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης και οι συλληφθέντες είναι πέντε αλλοδαποί και ένας Ελληνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην πρώτη περίπτωση, σε οικισμό του Εβρου συνελήφθη ο Ελληνας δράστης με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα έντεκα μετανάστες, τους οποίους είχε στοιβάξει μέσα σε ένα ΙΧ. Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, συνελήφθη ένας διότι με φορτηγό μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Στην τρίτη περίπτωση, χθες το βράδυ σε οικισμό της Ροδόπης, συνελήφθη ακόμα ένας αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε επίσης πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Και αυτός τους μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο, μάλιστα, οδηγούσε χωρίς να κατέχει άδεια οδήγησης. Στην τέταρτη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οι οποίοι μετέφεραν άλλους πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Στην πέμπτη περίπτωση, βραδινές ώρες της 17/18-8-2022 συνελήφθη ακόμα ένας αλλοδαπός, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα δύο μη νόμιμους μετανάστες.