Βγήκε ο πρωθυπουργός και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν (κυρίως με ευθύνη της Αττικής Οδού) από την πρωτοφανή κακοκαιρία ΅Ελπίς” που χτύπησε τη χώρα μας. Το ίδιο είχαν κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Ακης Σκέρτσος και πολλά ακόμη κυβερνητικά στελέχη. Δεν κρύφτηκαν.
Βγήκε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι απαίτησε από την Αττική Οδό να αποζημιωθούν με 2.000 ευρώ οι εγκλωβισμένοι πολίτες.
Βγήκε ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε ότι ήταν «μη επιτυχημένη» η διαχείριση της χιονοθύελλας.
Αυτά, μέχρι στιγμής, από τον “εξαφανισμένο” Μητσοτάκη, όπως διαδίδουν τις τελευταίες ημέρες τα άθλια ΣΥΡΙΖΟτρολ της Κουμουνδούρου και κάποιοι γραφικοί και ψεκασμένοι του twitter.
Πάμε τώρα, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις ή συμψηφισμούς, να θυμηθούμε τι έλεγε ο Τσίπρας (σ.σ.: λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο Τσίπρας επέλεξε να πάει διακοπές με το κότερο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας) και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Τσίπρας, 23 Ιουλίου του 2018
Από τις συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαφαίνεται ξεκάθαρα όχι μόνο η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ηχητικά ντοκουμέντα
Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις εφιαλτικές ώρες στην Ανατολική Αττική, είναι το περιεχόμενο ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά σε συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού κ. Τόσκα.
Συγκεκριμένα, στη συνομιλία αυτή αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:
– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;
– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο . Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία . Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά . Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.
– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;
– Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .
– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.
«Έχει νεκρούς»
Το χάος που επικρατούσε τις ώρες τις πυρκαγιάς καταδεικνύει μια ακόμη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η συνομιλία αυτή είναι μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του. «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του. Η γυναίκα απαντώντας στο γιο της τον ενημερώνει πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί .«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.
Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».
Τσίπρας 29 Νοε 2018 σε πυρόπληκτη στο Μάτι: Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες!
Δείτε το video:
Ν. Τόσκας: Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής
«Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής» δήλωhttps://youtu.be/TmS4t5PT4tgσε το Σάββατο, 28 Ιουλ 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι όποιες ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση και ερωτηθείς «αν υπάρχει θέμα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας», ο οποίος δεν παρέστη στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόσκας απάντησε συγκεκριμένα: «Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής, λάθη τακτικής σε κάθε ενέργεια μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλά». Αναγνώρισε παράλληλα πως «υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στην πολιτική προστασία, γιατί ειναι ένας τομέας που είχε εγκαταλειφθεί».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, αλλά και της διαχείρισης της κατάστασης από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα «πρωτόγνωρο φαινόμενο». «Δεν είχαμε ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο με 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο» είπε και έκανε λόγο για «τραγικές συνθήκες από πλευράς έντασης ανέμου».
Υποστήριξε ακόμη πως «είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» και πως «μας συνέβη τώρα που είμαστε πιο προετοιμασμένοι αυτή η μεγάλη καταστροφή». «Όσο καλά σχέδια και να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση των σχεδίων και στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα τον ρόλο που έπαιξε η άναρχη δόμηση στην περιοχή. «Το καλύτερο σχέδιο του κόσμου να υπήρχε δεν θα μπορούσε να περιλάβει διευρύνσεις επαρχιακών οδών ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, να αλλάζαμε όλη τη δόμηση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και να δημιουργεί ένα τελειώς διαφορετικό κλίμα… Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν περιλαμβάνει την αναδόμηση της περιοχης, δεν περιλαμβάνει το να φτιάξει περιοχές της χώρας μας με προβλήματα εδώ και 70 χρόνια… Υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε επίσης πως έγινε «τεράστια προσπάθεια» από πλευράς Πυροσβεστικής, ενώ η Αστυνομία βοήθησε να φύγει ο κόσμος. «Πήγαν τα εναέρια μέσα και τα επίγεια όμως, 38 οχήματα της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο. Δεν κρατήθηκε η φωτιά. Η λεωφόρος Μαραθώνος δεν είναι καμιά τεράστια αντιπυρική ζώνη που θα μπορέσει να κρατήσει πυρκαγιά με ένταση ανέμων 11 μποφόρ».
Νίκος Τόσκας, 26.7.2018
«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή».
Δείτε το video:
Δούρου: «Μου έτυχε η στραβή στη βάρδια μου»
“Η πολιτική στοχοποίηση δεν είναι κάτι το νέο. Την ξέρουμε από την εποχή του Θουκυδίδη, του Μακιαβέλι, του Τσώρτσιλ. Όμως όταν μετράμε δεκάδες νεκρούς, τότε αυτή είναι σκύλευση» λέει στη συνέχεια η κ. Δούρου και συμπληρώνει: «Και δεν μπορούμε να μιλάμε για επίλυση του θέματος με απλή απόδοση ευθυνών, ανάλογα με την κομματική ταυτότητα που φέρουν οι αυτοδιοικητικοί, σε δημάρχους, περιφερειάρχες, όταν κάτι πάει στραβά εξαιτίας αδιαφορίας, αβελτηρίας, αδράνειας. Ούτε να περιοριζόμαστε σε μια “συγγνώμη” ή στην έκφραση συλλυπητηρίων για τα θύματα, γιατί αυτά δεν αρκούν ό,τι κι αν έχει ψηφίσει κάποιος. Όσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη “μου έτυχε η στραβή στη βάρδιά μου”, οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Και αυτό σημαίνει, πέρα από την ανάληψη της ευθύνης και ενδεχομένως, την τιμωρία, σκληρή δουλειά. Δουλειά με έμπρακτα αποτελέσματα” δήλωνε η Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Συμπέρασμα: Άγιο είχαμε στις εκλογές του 2019 που γλιτώσαμε απ΄ αυτούς τους πολιτικούς, οι οποίοι έρχονται σήμερα και μιλάνε, κουνώντας μάλιστα και το δάχτυλο. Σαν δεν ντρέπονται…