Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» θα συνεχιστεί και το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 διανύοντας την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές.
«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
«Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός»
Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών
να ανακαλύψουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτιρίων της Αθήνας.
να διερευνήσουν τη σύνδεση μνημείων και κτηρίων με την πόλη και την ιστορία της.
να εκφράσουν δημιουργικά το όραμά τους για τον δημόσιο χώρο και να διεκδικούν τεκμηριωμένα την αναβάθμισή του.
να προετοιμαστούν για να γίνουν οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες της πόλης, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Για τους εκπαιδευτικούς, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία για:
να εξοικειωθούν με τη χρήση δημιουργικών εργαλείων προκειμένου να τα αξιοποιήσουν στη σχολική τάξη.
να διερευνήσουν δυνατότητες ενσωμάτωσης της καλλιτεχνικής έκφρασης στην εκπαιδευτική πράξη.
να ενισχύσουν τους δεσμούς ομάδας με τους μαθητές τους.
να ανταλλάξουν απόψεις στο πλαίσιο μιας κοινότητας επιστημόνων με κοινό όραμα και προβληματισμούς, και να αναπτύξουν πρωτοβουλία.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
Η ψηφιακή έκθεση με τα έργα των μαθητών
Η έκθεση με τα παραδοτέα έργα των σχολείων που παραδοσιακά στεγάζεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων τις δύο μέρες της γιορτής λήξης, φέτος φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.kids4thecity.gr.
Διηγήματα, παρουσιάσεις, flipbooks και ψηφιακοί περίπατοι είναι τα έργα τα οποία προέκυψαν από την ομαδική δουλειά στις ψηφιακές πια, τάξεις, από τις επισκέψεις στα κτίρια και τα μνημεία που επέλεξαν οι σχολικές ομάδες στη διάρκεια της χρονιάς και από τα εργαστήρια Χοροκίνησης, Παιδαγωγικής του θεάτρου, Οπτικοακουστικών μέσων, και Ρητορικής, τα οποία προσέφερε φέτος το πρόγραμμα στους 90 περίπου εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του.
Τι ζητούν τα παιδιά για την Αθήνα
Κατά την διάρκεια του προγράμματος διενεργήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία και οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για το τι θέλουν να γίνει στην πόλη τους.
Κάδοι ανακύκλωσης για κάθε πολυκατοικία και ανταποδοτικά οφέλη με …μείωση δημοτικών τελών σε όσες ανακυκλώνουν περισσότερο, διανομή δωρεάν ηλιακών και ηλεκτρικών ποδηλάτων στους δημότες για την μετακίνηση μέσα στην πόλη, δημιουργία πολυχώρων, μουσείων και μεγάλων πάρκων ώστε να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτοι δημοτικοί χώροι του Δήμου της Αθήνας, ήταν ανάμεσα στις δημοφιλέστερες επιλογές που προέκυψαν από περίπου 200 συμμετοχές στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τιμητικές διακρίσεις
Να υπενθυμίσουμε ότι «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση», στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards 2020. Επίσης τέθηκε υπό την αιγίδα της της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
πηγή: athina984.gr