Να πούμε αρχικά εν περιλήψει το θέμα, για να είναι ενήμεροι όλοι περί τίνος μιλάμε. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Βουλή το θέμα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησε να του απαντήσει ο Μητσοτάκης. Η επίκαιρη ερώτηση δεν είχε περιληφθεί στο πινάκιο αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μιλήσει πάση θυσία. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αρνήθηκε βάσει του κανονισμού που δεν επιτρέπει στις επίκαιρες ερωτήσεις να λαμβάνει τον λόγο όποτε τον ζητήσει ο οιοσδήποτε. Κι ο Αλέξης Τσίπρας, με το γνωστό του ύφος φώναζε ότι τον φιμώνουν!!!
Ήταν η δεύτερη απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να κάνει τη Βουλή «μπάτεσύλοι αλέστε». Το είχε κάνει και πριν δυο εβδομάδες, πάλι με επίκαιρη ερώτηση, με προεδρεύοντα τον Νικήτα Κακλαμάνη που τελικά καταστρατήγησε τον κανονισμό της Βουλής και του έδωσε τον λόγο προκειμένου να παίξει την παράστασή του, βρίζοντας σκαιότατα τον Μητσοτάκη! Χωρίς αντίλογο μάλιστα.
Αυτή η παρεκτροπή Κακλαμάνη–Τσίπρασυζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να «υπόσχονται» ότι δεν θα επαναληφθεί.
Όμως επαναλήφθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πάση θυσία να μιλήσει για τα δάνεια της ΝΔ (σ.σ. η επίκαιρη ερώτησή του δεν είχε συμπεριληφθεί στο πινάκιο) και με αφορμή την απουσία του Μητσοτάκη (άνοιγε τις εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ των επτά Μεσογειακών χωρών της ΕΕ / EU-Med7), επανήλθε στην καινοφανή κοινοβουλευτική πρακτική, λέγοντας: «Θέλω τον λόγο με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, όπως δικαιούμαι, διότι θέλω να απευθυνθώ στο Σώμα. Θέλω να τοποθετηθώ για την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Η πρώτη απάντηση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη: «Είναι η δεύτερη φορά που το κάνετε, κ. Τσίπρα. Έχει ξαναγίνει και έχει μεσολαβήσει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων γι αυτό -είπε- και θα παραχωρήσω τη θέση μου στον Πρόεδρο της Βουλής να σας απαντήσει». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άκουγε τίποτα και κανέναν. Είχε ήδη ανέβει μόνος στο βήμα της Βουλής με το «έτσι θέλω» …. Αυτά για να έχετε όλοι την εικόνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, για να μπούμε στην ουσία της συζήτησής μας σήμερα, είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει όποια ερώτηση ήθελε στη Βουλή. Όμως δεν έχει δικαίωμα να αψηφά και να ξευτιλίζει τους κανονισμούς της Βουλής και να την καθιστά πεδίο ακτιβισμού. Ούτε ήταν δυνατόν ο Μητσοτάκης να παρατήσει τις πρωθυπουργικές –διεθνείς του υποχρεώσεις για να πάει στη Βουλή ν’ απαντήσει για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας ή ότι άλλο σκεφτεί για εντυπωσιασμό η αντιπολίτευση. Προσφάτως, τον κάλεσε πάλι ο Τσίπρας να πάει στη Βουλή και να απαντήσει για τις βάσεις των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ!!
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές ότι μπροστά στην δημοσκοπική του ένδεια κάνει ότι μπορεί για να πυροδοτεί πυροτεχνήματα, μη τυχόν και βρει κάποιον φέρελπι ψηφοφόρο… Μα ο ίδιος είναι που περιφρονεί την λογική και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο ίδιος είναι που ως πρωθυπουργός έλεγε ότι «ήρθα στη Βουλή κι έχασα τον χρόνο μου»…
Πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη: Για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας που κόπτεται ο Αλέξης Τσίπρας, όντως υπάρχει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό. Τόσο γι αυτά, όσο και για τα αντίστοιχα του ΠαΣοΚ μα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέξτε: ο ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν με τις ίδιες διαδικασίες των άλλων, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις. Απλώς ως κόμμα του 4% τα αναλογούντα ποσά επιχορηγήσεων ήταν μικρά. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που … του ψαλιδίστηκε (κουρεύτηκε) τραπεζικό δάνειο κατά 60%!!! Έτσι, μ’ αυτή τη χαριστική πράξη σώθηκε το ακίνητο της Κουμουνδούρου που στεγάζονται τα γραφεία του. Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2010 ήταν κόμμα του 3%, έλαβε δάνειο με ενέχυρο τις κρατικές επιχορηγήσεις του …2018!!! Τι θα συνέβαινε αν με βάση το ποσοστό του ήταν εκτός βουλής και δεν λάμβανε κρατική επιχορήγηση; Θα τα «τρώγαμε» όλοι μαζί στο κεφάλι, όπως έγινε με το κτίριο της Κουμουνδούρου.
Ε όχι λοιπόν να κουνάνε και το δάκτυλο….
Τέλος, καλό είναι να μη λησμονάμε εκείνους που είχαν διακρίνει καταστάσεις και δεδομένα. Όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έλεγε από τον Δεκέμβριο του 2013: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, θα μου επιτρέψετε να πω μια λέξη – και ζητάω συγγνώμη από εσάς και τους ακροατές μας -, του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας»…