Ο Καναδάς πρέπει να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες του με στόχο να βοηθήσει τη βιομηχανία του, να αυξήσει τη χρήση καθαρών τεχνολογιών, μετά την κίνηση των ΗΠΑ να ψηφίσουν μεγάλες επενδύσεις τον Αύγουστο, προκειμένου να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες η Καναδή υπουργός Οικονομικών.
Ο σχετικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στις ΗΠΑ υπογράφηκε σε νόμο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρέχοντας κίνητρα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μειώσουν δραστικά το αποτύπωμά τους στις εκπομπές άνθρακα.
“Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευρείας κλίμακας, με πολλές και διαφορετικές συνέπειες για τον Καναδά”, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίντσορ του Οντάριο, όπου νωρίτερα είχε μιλήσει σε κατασκευαστές εξαρτημάτων για οχήματα.
Υπάρχουν “στοιχεία” στον IRA, στα οποία ο Καναδάς είναι αναγκαίο “να ανταποκριθεί”, πρόσθεσε η ίδια. “Εργαζόμαστε για αυτό. Θα δείτε ένα μέρος της ανταπόκρισης στα οικονομικά στοιχεία για το φθινόπωρο, ενώ θα δείτε ακόμη μεγαλύτερη ανάληψη δράσης στον προϋπολογισμό της άνοιξης”, πρόσθεσε η ίδια.
Η Φρίλαντ δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μία ημερομηνία για την ετήσια οικονομική ανακοίνωση του φθινοπώρου (FES), που δημοσιοποιείται όταν η κυβέρνηση επικαιροποιεί τις οικονομικές προβλέψεις της, ενώ μερικές φορές γίνονται διορθώσεις στα σχέδια των δαπανών.
Ο Καναδάς θα πρέπει να αποφύγει την προσφορά νέων οικονομικών κινήτρων στη FES, όπως δήλωσαν αναλυτές στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι καναδικές εταιρίες επιδιώκουν να κατασκευάσουν υποδομές εγκλωβισμού του άνθρακα. Οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων ή μονάδων παραγωγής μπαταριών, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι ο νόμος IRA θα δώσει στις ΗΠΑ ένα μη δίκαιο προβάδισμα.
Κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία έχουν εκφράσει παράπονα σχετικά με προβλέψεις του αμερικανικού νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις βιομηχανίες τους.
Την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μία ακόμη ώθηση στην πράσινη μετάβασή της, με χορηγήσεις 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων ή ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες τους.
Η Φρίλαντ έχει πολλές φορές καλωσορίσει την εισαγωγή της IRA, καθώς βάζει τις ΗΠΑ σε μία πορεία για την πράσινη μετάβασή τους, χωρίς την επιβολή κυρώσεων στον Καναδά, με φορολογικά κίνητρα μόνο για τους Αμερικανούς κατασκευαστές οχημάτων, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Φορολογικά κίνητρα δίνονται μόνο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της “Βόρειας Αμερικής”.
Ο νόμος IRA στο σύνολό του ενισχύει τις απαιτήσεις για τον εντοπισμό κρίσιμης σημασίας ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών με συμμάχους με τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως ο Καναδάς, ο οποίος έχει αφθονία τέτοιων ορυκτών, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής και της επεξεργασίας τους.