Η νόσος Covid-19 έχει φέρει δυσκολίες στον επιχειρηματικό κόσμο και έντονη ανησυχία για το μέλλον τους στους εργαζομένους. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ καλούνται να διαχειριστούν την «επόμενη ημέρα» με τόλμη και ρεαλισμό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία και χάσιμο χρόνου.
Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τις τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της δέσμης μέτρων είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας και να συμβάλλουν στον μετριασμό του σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού.
Οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση κατέστησαν τις τράπεζες της ΕΕ ανθεκτικότερες και καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στις τράπεζες και στις εποπτικές τους αρχές να ενεργούν με ευέλικτο αλλά υπεύθυνο τρόπο κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Επίσης, με τον σημερινό κανονισμό, τίθενται σε εφαρμογή ορισμένες στοχευμένες αλλαγές προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων και απορρόφηση ζημιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητά τους.
Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει. Αξιοποιούμε πλήρως την ευελιξία των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και προτείνουμε στοχευμένες νομοθετικές αλλαγές για να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να κρατήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες ρευστότητας, έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται. Σύντομα, θα εγκαινιάσω συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, φέρνοντας σε επαφή εκπροσώπους των καταναλωτών και των επιχειρήσεων με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεών μας.»
Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα για να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η απάντηση της ΕΕ στην παρούσα κρίση πρέπει να είναι συντονισμένη, προκειμένου να αποφευχθεί ο εθνικός κατακερματισμός και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ορισμένες στοχευμένες βραχυπρόθεσμες τροποποιήσεις των κανόνων προληπτικής εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις), προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα των τραπεζών για χορήγηση δανείων και απορρόφηση ζημιών λόγω του κορονοϊού.
Η Ελλάδα καλείται να λειτουργήσει ταχύτατα στο «νέο περιβάλλον» και να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση να εστιάσει στις επιδοτήσεις και όχι στις δανειοδοτήσεις. Ευέλικτες πολιτικές που θα δίνουν ώθηση και θα δημιουργούν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη.
Οι διεθνείς οίκοι λαμβάνουν υπόψη τους πληθώρα παραγόντων για να καταλήξουν σε εκτιμήσεις για το αξιόχρεο μίας χώρας. Φυσικά, σημαντικότατο ρόλο παίζουν και οι αναπτυξιακές προοπτικές. Όχι, όμως, οι προοπτικές μίας μόνο χρονιάς. Θετική επίδραση στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων είχαν δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την δέσμευση της κυβέρνησης να μείνει στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μακροχρονίως αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη στήριξη που παρέχει στις οικονομίες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από αυτή την άποψη, η συμμετοχή της χώρας μας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (τόσο στο μόνιμο όσο και στο έκτακτο λόγω πανδημίας) νομίζω ότι ήταν καθοριστικής σημασίας για τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.
Η Ελλάδα θέλει και επιβάλλεται να πετύχει τους στόχους της. Ταχύτατη υλοποίηση των προγραμμάτων και άμεση απορρόφηση των επιδοτήσεων για να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.