Της Μαρίας Δήμα
Ψηφίζονται την ερχόμενη Πέμπτη στη Bουλή οι διατάξεις του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με την αποχώρηση στα τέλη Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πλήρωση των κενών θέσεων θα γίνει με βάση τη νέα διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα το άρθρο 59, το οποίο περιορίζει αρκετά την παραβίαση της επετηρίδας, τις γνωστές και ως «βουτιές», αφού η επιλογή για την πλήρωση των κενών θέσεων στην ανώτατη βαθμίδα θα γίνεται ανάμεσα στους δέκα αρχαιότερους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη «για τις προαγωγές στις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου η επιλογή γίνεται μεταξύ των δέκα (10) αρχαιοτέρων από τους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν τα τυπικά προσόντα, όταν η προς πλήρωση θέση είναι μία (1). Για κάθε μία επιπλέον θέση, ο αριθμός των υποψηφίων προς επιλογή αυξάνεται κατά τέσσερις (4). Για την πλήρωση των θέσεων, οι οποίες κενώνονται στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, ο υπουργός κινεί τις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Αν για οποιονδήποτε λόγο κενωθεί κάποια από τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, η διαδικασία κινείται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κένωση της θέσης. Οι ανωτέρω προαγωγές ανατρέχουν στον χρόνο κένωσης της θέσης».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το «Dikastiko.gr», τα πρώτα ονόματα που έχουν μπει μέχρι στιγμής στην κούρσα διαδοχής των κενών θέσεων στις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας είναι για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος, ο επίσης αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης, η γυναίκα συνάδελφός τους Μαριάννα Ψαρουδάκη, πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από την προεδρία του οποίου αποχωρεί ο Δημ. Σκαλτσούνης, φαβορί είναι οι αντιπρόεδροι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα και Μιχάλης Πικραμένος, ενώ οι πληροφορίες που επικαλείται το «Dikastiko.gr» δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στην πρώτη. Η επιλογή έχει ξεχωριστή σημασία στην παρούσα συγκυρία διότι πιθανόν το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα κληθεί να εκτελέσει και χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεδομένου ότι θα υπάρξει διπλή εκλογική διαδικασία εντός της χρονιάς 2022-23.
Εισαγγελέας στη θέση του εισαγγελέα
Στο μεταξύ, επί τη ευκαιρία της αποχώρησης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας Βασίλη Πλιώτα, λόγω ορίου ηλικίας, οι εισαγγελείς της χώρας, διά μέσου της Διοικητικής Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εξέφρασαν την πάγια επιθυμία τους, η κενή οργανική θέση που θα υπάρξει να καλυφθεί από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι από αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελευταία Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, «οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξέφρασαν την ευχή, που είναι και επιθυμία όλων των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, η άμεσα, προσεχώς, προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προκύψει από επιλογή μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Οπως επισημαίνει η Διοικητική Ολομέλεια, οι υπηρετούντες σήμερα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου «ανέρχονται σε ικανό αριθμό, διαθέτουν υψηλό κύρος, στέρεο νομικό υπόβαθρο γνώσεων, μακρά εμπειρία στην άσκηση των ειδικών καθηκόντων αρμοδιότητας εισαγγελικού λειτουργού, καθώς έχουν υπηρετήσει στο ευαίσθητο και σύνθετο πλαίσιο δράσης του εισαγγελέα για περίπου σαράντα έτη».
Παράλληλα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια ότι η πολιτεία «δεν πρέπει να παραγνωρίσει το μέγεθος της προσφοράς των εισαγγελικών λειτουργών»· αντίθετα, «πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν το ομοιόβαθμο των δικαστικών λειτουργών όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης και να μην αποθαρρύνει τους εισαγγελείς στο έργο τους, στερώντας τους την προσδοκία θεσμικής ανέλιξης μέχρι και την ανώτατη θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας».
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”