Θα πίστευε κάποιος ότι η γραφειοκρατία είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά εμπόδια για μια κυβερνητική μηχανή. Ιδιαίτερα όταν ξεκινά η προσπάθεια της να συνθέσει την πρακτική με την ψηφιακή τεχνολογία. Με στόχο την εξοικονόμιση χρόνου.
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στους πολίτες που πρωτού αποφασίσουν να φύγουν από το σπίτι για μια διεκπεραίωση πληρωμής στην εφορία, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, σκέπτονται πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να προλάβουν και τις άλλες δουλειές.
Πόσο μάλλον αν πρόκειται κάποιος αν κάνει το γύρο της πόλης μα τα πόδια ή με το λεωφορείο.
Κι όταν πρέπει να πάει σε μια δημόσια υπηρεσία καί χρειαστεί ο πολίτης με αίτηση να εκδώσει κάποιο πιστοποιητικό ή άλλο έντυπο τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Ουρές. Πρόσωπα κουρασμένα. Γράφε σβήνε και χέρια μουδιασμένα στην προσπάθεια να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το μαρτύριο του…ιδρώτα.
Διαβάζοντας στις Κυριακάτικες εφημερίδες, με τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που τρέχει κόντρα στα χρόνο για να ξεπεράσει τον εαυτό της, ώστε οι εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνουν πράξη στην ώρα τους.
Κοιτάζεις το ρολόι της ζωής με το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να γίνεται ένα με τους λεπτοδείκτες.
Πρωθυπουργός, υπουργοί, γραμματείς και δεκάδες συνεργάτες ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή με ομοιογένεια καλύπτουν τα χαμένα χιλιόμετρα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επιτέλους γεννιούνται οι προϋποθέσεις δημιουργίας Κράτους.
Και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η καταπολέμηση του τέρατος της γραφειοκρατίας έχει προεξάρχουσα θέση.
Η γραφειοκρατία εξ’ άλλου αποτελεί μεγάλο σύνδρομο στη ζωή της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών λαών.
Και για τους επικεφαλής της ΕΕ να είναι σήμερα το βασικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Τις δε κυβερνήσεις να είναι στην πρώτη γραμμή των προγραμμάτων με επιδοτήσεις εκατομμυρίων που περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό της επταετίας 2021-2027, που πρόκειται να ψηφιστεί από τή νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.
Μια έρευνα της ΕΕ μας οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο, μόνο το 41.5% των κατοίκων χρησιμοποιεί για τις υποχρεώσεις του σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες, την ψηφιακή λύση και εξυπηρετείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Laptops, desktops καί internet.
Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει σήμερα το 37.6% και η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση επί 28 κρατών.
Οσο κι αν φανεί παράδοξο οι Γερμανοί με ποσοστό 22.1% βρίσκονται στην 23η θέση!
Οι Ιταλοί μέ 19.6% είναι στην 25η θέση, με τελευταίους στην κατάταξη με 6,1% τους Ρουμάνους που κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μόνο για να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι Γάλλοι με ποσοστό 67.7% βρίσκονται στην 5η θέση, η Αγγλία με ποσοστό 52.% βρίσκεται στην 11η θέση, ενώ η Κύπρος με 32.9% καταλαμβάνει την 19η θέση.
Υπάρχουν όμως και οι πρωταγωνιστές της τεχνολογίας. Είναι οι Εσθονοί με ποσοστό 83.9% που κυριαρχούν στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών.
Στην δεύτερη θέση ακολουθούν οι Σουηδοί με ποσοστό 82.4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους οι ευρωπαίοι πολίτες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 173 ώρες σε αναμονές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με το δημόσιο και άλλες καθημερινές τους ανάγκες.
Το απόλυτο ρεκόρ κατέχουν οι Ιταλοί με 269 ώρες το χρόνο σε ατέλειωτες ουρές μπροστά από ταμεία, γκισέ και γραφεία ώστε να συμπληρώσουν μια αίτηση ή να βάλουν την υπογραφή τους σε πλήθος εγγράφων που αφορούν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Όπως φυσικά ανάλογες εικόνες συναντάει κανείς σήμερα σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές λογαριασμών πρώτης ανάγκης.
Απέναντι στο”τέρας της γραφειοκρατίας» βρέθηκε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφασισμένος να κερδίσει τον πόλεμο με το μεγαλύτερο εχθρό του πολίτη. Και με στόχο τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών που φέρνουν τη νέα εποχή στην Ελλάδα. Την ψηφιακή εποχή.
Κι αυτό ο πρωθυπουργός το κάνει, όχι μόνο για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα όπως αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά γιατί από αυτό εξαρτάται η ευημερία του λαού και η ανάπτυξη.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής τη
ς Ν.Δ