H πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το 2020, η οποία μπορεί να αποβεί χειρότερη από ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 – 2009, αλλά οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα ανακάμψουν το 2021, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε πως περίπου 80 χώρες έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του και ότι το ταμείο είναι έτοιμο να αναπτύξει το σύνολο της πιστωτικής του ικανότητος, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Οι προβλέψεις για την ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, της γερμανικής, κάνουν λόγο για ύφεση έως 10% με τις ευνοϊκότερες προβλέψεις θα αναφέρονται σε ύφεση της τάξεως του 4%.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Την Τρίτη (24/3) για πρώτη φορά ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε ξεκάθαρα για ύφεση, για σημαντική βραχυπρόθεσμη ζημία στην οικονομία που θα διευρυνθεί και για συρρίκνωση του πλούτου της χώρας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Το σενάριο αυτό εξετάστηκε από την πρώτη στιγμή για αυτό και η γραμμή που δόθηκε ήταν η στήριξη της οικονομίας και των πολιτών για να περιοριστούν οι απώλειες. Μάλιστα τα μέτρα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες με στόχο την ανακοπή των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη σημαντική διεύρυνση από την επόμενη εβδομάδα του πλαισίου προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα, είπε, θα υλοποιηθούν παράλληλα με πολιτικές, τον επόμενο μήνα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Με τα μέχρι σήμερα μέτρα καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί- που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας- και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Το νέο πακέτο που ανακοινώθηκε ανεβάζει τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση στα 6 δισ. ευρώ- μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο-, ενώ το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ή στο 2,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες ήταν στο 2% του ΑΕΠ.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως όσο πιο περιορισμένες οι οικονομικές συνέπειες σήμερα, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας με το τέλος της περιπέτειας και με τρόπο που να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Άλλωστε σημαντικές επενδύσεις έχουν παγώσει λόγω της κρίσης και θα επανενεργοποιηθούν με το τέλος της.
«Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Κατανέμουμε, δίκαια, το βάρος της υγειονομικής κρίσης, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Κράτους, αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην μετά-κορονοϊό εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προέβλεψε μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η ειλικρινής και σοβαρή δήλωση Σταϊκούρα έγινε άμεσα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο να βρίσκουν έδαφος για ανώφελη αντιπολίτευση.
Χωρίς ουσιαστική πρόταση αλλά με γενικότητες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πατάει γκάζι στην κατηφόρα» και κάνουν λόγο για ανεπαρκείς παρεμβάσεις.
Η πρότασή τους είναι άμεσα, οριζόντια και προληπτικά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους «με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής». Πρόταση που «τοποθετείται φυσικά στο τέλος της κρίσης» όπως σχολιάζουν σκωπτικά κυβερνητικά στελέχη.