Στην λήξη συναγερμού των αγροτικών κινητοποιήσεων στοχεύει η κυβέρνηση την ώρα που η αντιπολίτευση επενδύει σε αυτές και λόγω… παράδοσης! Με μπαράζ δημόσιων δηλώσεων αλλά και επαφές στο παρασκήνιο το κυβερνητικό επιτελείο κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας  αποδεικνύοντας στην πράξη πως είναι σε γνώση τους οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και καταβάλλονται καθημερινά προσπάθειες για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Η προσπάθεια αυτή έχει γίνει αντιληπτή από τους ίδιους τους αγρότες με αποτέλεσμα η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις να είναι περιορισμένη και η δυναμική τους μικρή. Αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για την κυβέρνηση. Επιθυμία είναι η ανακωχή και δεν θα πρέπει να αποκλείεται η παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη αν θα χρειαστεί, σενάριο που προς ώρας μοιάζει μακρινό.

Η συγκυρία αντικατάστασης του ΥΠΑΑΤ αξιοποιείται για να σταλεί μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών. Ο ίδιος ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς με δηλώσεις του τη Δευτέρα άπλωσε χείρα συνεργασίας στους αγρότες καλώντας τους σε συνάντηση.

Εκανε λόγο για «δύσκολη εποχή για τον αγροτικό κόσμο λόγω εξωγενών συνθηκών» προσθέτοντας ότι «όλα θα τα αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, και στο μέλλον, σε συνδυασμό με τον τουριστικό τομέα θα καταστούν οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι πριν την ενεργειακή κρίση είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

«Η στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες όπως είναι συνεχής. Έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα, τα οποία και θα εξειδικευθούν» είπε και προσέθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι προς ώρας δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα συνάντησης από εκπροσώπους των μπλόκων. Υπογράμμισε ότι έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν και να διεκδικούν και εξήρε την μέχρι στιγμής αντίδραση των αγροτών, η οποία -όπως είπε- «η παρουσίαση των αιτημάτων τους κινούνται με σεβασμό προς τον υπόλοιπο κόσμο χωρίς εξάρσεις και ακρότητες, κάτι το οποίο είναι θετικό για τη λειτουργία της ομαλή οικονομίας και την κοινωνίας».

Η αγροτική πολιτική κυριάρχησε και στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα:

-Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.

-Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.

-Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.

Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

-Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

-Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.

-Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

Τη σκυτάλη λίγο αργότερα πήρε ο Χρήστος Σταϊκούρας και το υπουργείο Οικονομικών όταν ανακοίνωσε αγροτικές ενισχύσεις 31 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνοντας πως «ο αγροτικός τομέας, μέσα από πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύεται με σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας και των πρώτων υλών» και επαναλαμβάνοντας μέτρα όπως:

  • H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών, από το 13% στο 6%.
  • H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων, από το 13% στο 6%.
  • Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε αγρότες, για το 2022.
  • Η στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φυσικά, πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επιδότηση τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Κυβέρνηση, συνολικά και συνεκτικά, στέκεται δίπλα στον Έλληνα αγρότη».