To εύρημα της πρόσφατης έρευνας της ΜΕΤΡΟΝ Αnalysis για το πως βλέπουν οι πολίτες  «την αστυνόμευση Πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση» ξάφνιασαν πολλούς. Παρά τους υψηλούς τόνους ειδικά της Αξιωματικούς Αντιπολίτευσης, τους χαρακτηρισμούς περί χούντας, αστυνομοκρατίας, εκτροπής κ.ά, όπως και τις συγκεντρώσεις, το 64% τάσσεται υπέρ της Πολιτικής της Κυβέρνησης και μάλιστα το 39% του ΣΥΡΙΖΑ και το 84% του ΚΙΝΑΛ. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η διάσταση ανάμεσα στην συλλογική κοινωνική άποψη και τις απόψεις που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα στο ίδιο το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

του Ζαχαρία Ζούπη*

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτή η εικόνα και μάλιστα για φορτισμένα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε έρευνα της OPINION POLL το 74.1% δήλωνε υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου που ξεσήκωνε και τότε αντιδράσεις. Και τότε υπέρ δήλωνε το 48.7% του ΣΥΡΙΖΑ και το 88.5% του ΚΙΝΑΛ. Όταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ετέθη το ίδιο ερώτημα σε έρευνα της ίδιας εταιρείας και αφού είχαν μεσολαβήσει πάλι αντιδράσεις και συγκεντρώσεις σε κλίμα αντιπαράθεσης, τα ποσοστά παρέμεναν αμετακίνητα. Στην ίδια έρευνα της ΟPINION POLL,  το 83.8% τασσόταν υπέρ των Επιχειρήσεων εκκένωσης των καταλήψεων. Και πάλι, υπέρ τασσόταν το 72% του ΣΥΡΙΖΑ και τι 86.4%  ΚΙΝΑΛ. Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι αλλού βρίσκεται η κοινωνία και αλλού κόμματα της Αντιπολίτευσης με ιδιαίτερα αποκαλυπτική την αποδοχή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και μάλιστα σε « θέματα ταμπού» ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία; Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα τμήματα της Αντιπολίτευσης έχουν χάσει όχι μόνο στην μάχη της ατζέντας, αλλά και στην μάχη των λύσεων και της ουσίας των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν. Δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, των κυρίαρχων τάσεων στην κοινωνία. Η κοινωνία απαιτεί να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών. Είναι συνολικά πιο ώριμη και πιο απαιτητική για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα που θα αντιμετωπίζουν πληγές της Μεταπολίτευσης  και προκλήσεις του μέλλοντος. Η Αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το θεμελιακό λάθος να θεωρεί ως προοδευτική πολιτική την υπεράσπιση υποτιθέμενων κεκτημένων, αρρωστημένων καταστάσεων που έχουν κακοφορμίσει. Αυτό όμως δεν τον καθιστά μόνο αδύναμο να αρθρώσει ένα σύγχρονο, πειστικό λάθος. Του δημιουργεί και μια εσωτερική διάσπαση που σταδιακά βαθαίνει αφού ένα αξιοσημείωτο, κοντά στο 40%-50% που τάσσεται υπέρ πολιτικών της Κυβέρνησης   προϊδεάζει αλλαγές στην πολιτική και εκλογική συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με την έρευνα Ιανουαρίου 2021 της OPINION POLL , το 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ  βλέπει θετικά το συνολικό κυβερνητικό έργο, το 16.5% επιλέγει Κ.Μητσοτάκη και ένα 14%- 15% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ν.Δ!

Η κοινωνία βρίσκεται για άλλη μια φορά πιο μπροστά απ΄ότι εκτιμούν κομματικά επιτελεία. Απαιτεί αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. Ας το λάβει αυτό υπόψη η Κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως η Αντιπολίτευση που φαντάζει να υπερασπίζεται ένα απορριπτέο παρελθόν.


*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll