Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και το μέλλον των αθλημάτων στο χιόνι, καθιστώντας τις συνθήκες πολύ πιο επικίνδυνες για τους αθλητές και τους συμμετέχοντες, προειδοποίησαν οι ειδικοί σε έκθεση που δημοσιεύθηκε, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο.
Οι Αγώνες του Πεκίνου, που αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου, θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν ουσιαστικά με 100% τεχνητό χιόνι, αναπτύσσοντας περισσότερες από 100 γεννήτριες χιονιού και 300 «όπλα» δημιουργίας χιονιού που θα καλύπτουν τις πίστες του σκι.
«Αυτό δεν είναι μόνο κοστοβόρο σε ενέργεια και νερό, χρησιμοποιώντας συχνά χημικά για την επιβράδυνση της τήξης, αλλά παρέχει επίσης μια επιφάνεια που πολλοί ανταγωνιστές λένε ότι είναι απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών του Sport Ecology Group στο Πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία και την ομάδα περιβάλλοντος Protect Our Winters.
Σε φυσικά ξηρά κλίματα, οι δύο πόλεις που φιλοξενούν από κοινού τη διοργάνωση, το Πεκίνο και η Ζανγκζιακού, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν περίπου 49 εκατομμύρια γαλόνια χημικά επεξεργασμένου νερού, παγωμένου μέσω μηχανημάτων χιονιού, σύμφωνα με την έρευνα.
Αν και η Κίνα ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι χρησιμοποιεί μόνο φυσικές βροχοπτώσεις και ανακυκλωμένο νερό για την παραγωγή χιονιού, υπήρξαν ανησυχίες ότι το υψηλό ποσοστό χρήσης του νερού θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στους ήδη λιγοστούς πόρους της περιοχής.
Το φυσικό χιόνι, μειώνεται σε ορισμένες περιοχές και η διαθεσιμότητα νερού για την παραγωγή χιονιού ελλατώνεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια βιομηχανία αθλημάτων στο χιόνι.
«Η πλοήγηση στις ακανόνιστες εποχές του χιονιού και η ταχεία τήξη θερέτρων χαμηλού επιπέδου είναι πλέον ο κανόνας για πολλούς ανταγωνιστές», αναφέρεται στην έρευνα και προστίθεται:
«Ο κίνδυνος είναι σαφής: η ανθρωπογενής θέρμανση απειλεί το μακροπρόθεσμο μέλλον των χειμερινών σπορ. Επίσης μειώνει τον αριθμό των κλιματικά κατάλληλων χώρων φιλοξενίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».
Από τους 21 χώρους που χρησιμοποιήθηκαν για τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 μόνο 10 θα έχουν την «καταλληλότητα για το κλίμα» και τα φυσικά επίπεδα χιονόπτωσης για να φιλοξενήσουν μια εκδήλωση.
Το Σαμονί βαθμολογείται τώρα ως «υψηλού κινδύνου» μαζί με χώρους διεξαγωγής στην Νορβηγία, στην Γαλλία και στην Αυστρία, ενώ το Βανκούβερ, το Σότσι και το Σκουό Βάλεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούνται «αναξιόπιστες» τοποθεσίες.