Με την κεντροαριστερά στην Ιταλία να βρίσκεται σε δοκιμασία όπου ο Ρέντσι πυροβολεί τον πρωθυπουργό Κόντε και στην Ισπανία Σάντσεθ και Ιγκλέσιας να αναζητούν ακόμα βηματισμό, η Ελλάδα ξεχωρίζει για δύο λόγους: αφενός είναι η μόνη χώρα του Νότου με κεντροδεξιά κυβέρνηση χωρίς προβλήματα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Το 2021 έκανε ποδαρικό με ελπίδα το εμβόλιο κατά του ιού και οι κυβερνήσεις στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων με αναζήτηση την ανάκαμψη της οικονομίας και πάνω απ’ όλα την υγεία!

Ο χρόνος που πέρασε σημαδεύτηκε από την πανδημία του αιώνα. Μεγαλύτερη και  πιο θανατηφόρα, κατά πολλούς, από έναν πόλεμο!

Οι κυβερνήσεις δίνουν τη μάχη με κάθε μέσο. Στα χέρια της επιστήμης έχουν εναποθέσει τις ελπίδες και την αισιοδοξία τους, στην αντιμετώπιση της επέλασης με την απώλεια ζωής στην ανθρωπότητα του πλανήτη.

Τα μεγέθη είναι μεγάλα. Οι μηχανισμοί προσπαθούν να ανακόψουν την καταιγίδα.

Στα ερωτήματα και την αναζήτηση “υπευθύνων” δεν υπάρχουν απαντήσεις. Οι  λύσεις βρίσκονται τώρα πια στην επιστήμη των εμβολίων και των πειραμάτων για την εξεύρεση φαρμάκων άμυνας εναντίον του αόρατου εχθρού.

Η προσοχή των πολιτών είναι στραμμένη στην οικονομική κρίση, την ανεργία. Στο μακάβριο τέλος και το κλείσιμο επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους, μετράνε τις απώλειες. Κυρίως όμως αυτό που πιστεύουν οι πολίτες. Πώς βλέπουν την πορεία προς το μέλλον..

Και αφού το κύριο ερώτημα είναι “Μέχρι που θα φθάσουμε;”.

Συνεχίζουν με τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά των κομμάτων.

Τις αναλύσεις και τα μεγέθη της έρευνας, που ζητάει απαντήσεις:

” Θα μπορούσαμε και καλύτερα”;

Το βάρος λοιπόν, έχει πέσει στις πλάτες των κυβερνήσεων που οι μετρήσεις παίζουν τον ρόλο του κριτή και του αποτελέσματος των αποφάσεων τους.

Οι δημοσκοπήσεις, με την είσοδο του νέου χρόνου, όχι μόνο στην Ελλάδα στην πλειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκονται στην καθημερινότητα των πολιτών και των πολιτικών.

Μετρήσεις που ανακοινώνονται. Έρευνες που φέρνουν στο φως, ειδικότερα αυτή την περίοδο, σημαντικές αλλαγές  σε πολιτικό επίπεδο, οι όποιες ουσιαστικά εκπέμπουν τάσεις των λαών και το κριτήριο τους που έφεραν ριζικές μεταβολές  σε κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων…

Το κύριο συμπέρασμα αναφορικά με την Ελλάδα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μεταξύ άλλων «Σταθερότητα. Βεβαιότητα. Ελπίδα». Της κυβέρνησης με ένα ακόμα βασικότερο σημείο. Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν θετική εξαίρεση μιας απόλυτα πλειοψηφικής και μονοκομματικής εξουσίας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και όχι μόνον. Μέσα στην πανδημία πολλές κυβερνήσεις χάνουν  σε εκλογικές αναμετρήσεις ενώ δύο ισχυρές δυνάμεις του Νότου, η Ισπανία και η Ιταλία, που πρόσφατα μετρήθηκαν, χάνουν  σε ποσοστά, οδηγούνται  σε πολιτική και πολιτειακή κρίση με πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Το αξιοσημείωτο και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι ανήκουν στην Κεντροαριστερά με σοσιαλιστικό πρόσημο.

Όπως  πιο κάτω θα παραθέσουμε στις τελευταίες μετρήσεις στην κορυφή βρίσκονται τα κεντροδεξιά κόμματα τα οποία συνασπιζόμενα  σε περίπτωση εκλογών πιθανότατα θα κατακτούσαν  την απόλυτη πλειοψηφία και μαζί την εξουσία διακυβέρνησης των χωρών τους.

Οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων όπως δημοσιεύουμε  πιο κάτω πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου 2021.

Στην Ιταλία τα γεγονότα τρέχουν. Η κρίση βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Ματαρέλλα. Τρεις δημοσκοπήσεις έδειξαν τα έξης αποτελέσματα:

Κεντροδεξιά αποτελούμενη από την Φόρτσα Ιτάλια με Μπερλουσκόνι – Ταγιάνι. την Λέγκα του Ματτέο Σαλβινι. Και το Φρατελλι ντ’ Ιτάλια της Τζιόρτζια Μελόνι συγκεντρώνουν 47- 50.1%

Η Κεντροαριστερά με τους Σοσιαλιστές, του Τζινγκαρέττι, τον συνασπισμό της αριστερά, τα 5 αστέρια του Ντι Μάιο και το κόμμα των ευρωπαϊστών συγκεντρώνουν ποσοστό 40-42%.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα ηγηθεί  σε περίπτωση εκλογών, με τον σημερινό πρωθυπουργό  Τζιουζέππε Κόντε να επιμένει και τον εχθρό του Ματτέο Ρέντσι να ανοίγει την πόρτα της εξόδου..

Σημειώνουμε ακόμα ότι ο μέσος όρος ποσοστών  σε όλες τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν το 43-51%. Για την κεντροδεξιά και 43-45% στην κεντροαριστερά.

Στην Ισπανία ο κορωνοϊός και σε μεγάλο βαθμό η συμμαχία των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ με τους Ποδέμος του Ιγκλέσιας δημιούργησε τεράστια προβλήματα από την έναρξη της συγκυβέρνησης. Όπου οι Ποδέμος έχουν ακόμα το πρώτο χέρι αφού ο Ιγκλέσιας ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και την αντιπροεδρία με έλεγχο την δικαιοσύνη..

Αντίθετος σε πολλά νομοσχέδια. Εχθρός της Κορώνας, με προσπάθεια να επιβάλει την αθώωση της δίωξης του ίδιου και της συζύγου του επίσης βουλευτού από τις καταγγελίες “για τα χρήματα από την Βενεζουέλα που φέρεται ότι έδωσαν Τσάβες και Μαδούρο στους Ποδέμος για την προεκλογική τους εκστρατεία”.

Από την άλλη πλευρά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΕ) του Πάμπλο Κασάδο ο όποιος διαδέχθηκε τον Μαριάνο Ραχόι, μετά από τις επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές, κέρδισε την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό του κόμματος και τώρα πέρασε στην αντεπίθεση.

Ετσι: για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας το ΡΡΕ στην τελευταία προ εξαήμερου δημοσκόπηση με συνασπισμό κομμάτων της κεντροδεξιάς και δεξιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση μπροστά από τους σοσιαλιστές και Ποδέμος μαζί με τα Βασκικά αυτόνομα κόμματα!

Σε σχέση με το 2019 ο Κασάδο κερδίζει 3-4% με 23-15 έδρες από τις τελευταίες εκλογές.

Με το 18% των Θιουδαδάνος και 8.7% των VOX η ενωμένη Κεντροδεξιά συγκεντρώνει από 43.1% στο 46.6% και από τις 153 έδρες φθάνει τώρα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τις 165-169 εδρες!

Ο Πέδρο Σάτσεθ  σε δύσκολη εσωτερική θέση στην κρίση με την Βασιλική οικογένεια που επιθυμεί ο Ιγκλέσιας βρήκε απέναντι του και τους Φραγκιστές λόγω της μεταφοράς του τάφου του δικτάτορα.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν την εβδομάδα που άρχισε ότι η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς συγκεντρώνει από τις 158 έδρες σήμερα 142-145.

Οι σοσιαλιστές χάνουν ποσοστό 1.8% και οι Ποδέμος 1.2%. Καθώς επίσης και το κομουνιστικό κόμμα “Μas Pais” περισσότερη χώρα (κράτος) που συμπλήρωσε την πλειοψηφία με απώλεια 0.3%.

Για την κυβερνητική πλειοψηφία  απαιτούνται 175 έδρες!

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Κασάδο πιστεύουν ότι μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές  σε τρεις ακόμα περιοχές το κόμμα του θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει το πλεονέκτημα νίκης στις εθνικές της Ισπανίας.

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του κορωνοϊού; Αποτελεί κύρια αιτία της πτώσης των κεντροαριστερών κομμάτων; Ποιες είναι οι προσδοκίες των πολιτών από τα κεντροδεξιά κόμματα;

Ο χρόνος θα δείξει!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.