Η ενεργειακή κρίση γεφυρώνει το χάσμα Βορρά-Νότου και ενισχύει τις προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, που οι εταίροι είχαν παραμερίσει τον περασμένο Μάρτιο.
Μπροστά σε μια αξιοσημείωτη στροφή και αλλαγή πλεύσης εν όψει του χειμώνα βρίσκονται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι ισχυροί –συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας– απέρριψαν τις προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η επικείμενη έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου θα κρίνει εάν το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η σχετική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου έπεσε στο τραπέζι τον Μάρτιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστηρίχθηκε από χώρες του μεσογειακού Νότου, όπως π.χ. η Ιταλία. Τι ήταν λοιπόν αυτό που άλλαξε στην πορεία τη στάση των ισχυρών της ΕΕ; Προφανώς ρόλο σε αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, παίζει το σοβαρό ενδεχόμενο η Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες του Nordstream 1, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον ακόμη και στους πιο δύσπιστους ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις ροές του αερίου για να εκβιάσει την Ευρώπη και να δημιουργήσει ακόμη και πολιτική αστάθεια. «Πικρή πραγματικότητα» φέρεται να χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Μία άλλη εύλογη εξήγηση για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου συνιστά η έκρηξη των προθεσμιακών τιμών για τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει θορυβήσει ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς προμηνύει αύξηση του κόστους για την ενέργεια που θα είναι πραγματικά αβάσταχτη για τα νοικοκυριά, αλλά και για μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι –όπως και στα ομόλογα– οι γερμανικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας αποτελούν βαρόμετρο για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Φριχτοί χειμώνες»
«Αν δεν λάβουμε μέτρα, οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι φρικτοί για την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου», σχολίασε από τη δική της πλευρά η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε φαν ντερ Στράτεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ίδια, το πλαφόν στην τιμή του αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα οδηγήσει αυτομάτως ένα μέσο νοικοκυριό σε εξοικονόμηση 770 ευρώ ετησίως αντί να δίνονται βοηθήματα και άλλα επιδόματα από το κράτος.
Υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του αερίου τάχθηκε ανοιχτά και ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, ζητώντας επίσης δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο «για να σταματήσει η τρέλα του Πούτιν», όπως πρόσθεσε με γλαφυρό τρόπο.
Ολα δείχνουν έτσι ότι για μία ακόμη φορά η ενεργειακή κρίση και τα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία «ενώνουν» τον ισχυρό Βορρά με τον Νότο – πέρα από τη δικαίωση των θέσεων και των προτάσεων του Ελληνα πρωθυπουργού, τις οποίες οι εταίροι είχαν κάνει στην άκρη τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή η ιδιότυπη σύγκλιση αποτυπώνεται εξάλλου και στο οικονομικό πεδίο και το επιβεβαιώνει έκθεση της Goldman Sachs.
Το βασικό συμπέρασμα αυτής είναι ότι η ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι χώρες του Νότου –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Ελλάδας– κυρίως λόγω του τουρισμού, είναι αυτή που έχει καταφέρει να «ισοφαρίσει» τους ευρωπαϊκούς δείκτες και να γλιτώσει η ευρωπαϊκή οικονομία και η οικονομία της Ευρωζώνης από την ύφεση.
«Αγκάθι» ωστόσο παραμένουν ο υψηλός πληθωρισμός λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι «τσιμπημένες» αποδόσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης –ακόμη και της Γερμανίας– με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα κρατά ο Τραμπ για τον Μακρόν;
Μια νέα τροπή στην υπόθεση των εγγράφων που κατασχέθηκαν από το FBI από τη βίλα του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δίνει το δημοσίευμα του περιοδικού «Rolling Stone». Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε συχνά στους συνεργάτες του σχετικά με τις λεπτομέρειες που ισχυριζόταν ότι γνώριζε για την προσωπική και δη την ερωτική ζωή του Εμανουέλ Μακρόν και κάποια από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον Γάλλο πρόεδρο. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι γνωστό εάν τα ίδια κατασχεμένα έγγραφα περιλαμβάνουν πράγματι λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Μακρόν.
Πηγές του περιοδικού αναφέρουν επίσης ότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για όσα ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ο Τραμπ σχετικά με τον Γάλλο πρόεδρο. Συνεργάτες του που μίλησαν στο περιοδικό υποστήριξαν μάλιστα ότι δεν ήταν και οι ίδιοι σε θέση να διαπιστώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος έλεγε αλήθεια ή απλώς αστειευόταν. Αλλωστε, συχνά είχαν έρθει σε ρήξη Μακρόν και Τραμπ, ο οποίος είχε υποστηρίξει τη Μαρίν Λεπέν στις εκλογές του 2017 στη Γαλλία.