Η σκέψη να διοργανώσω ως πολιτικό γραφείο μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες στριφογύριζε εδώ και καιρό στο μυαλό μου. Γι’ αυτό, μόλις το επέτρεψαν οι υγειονομικές συνθήκες, πραγματοποίησα την Κυριακή μια μεγάλη δράση στη Σίνδο με θέμα την ισότητα των φύλων και τους τρόπους που θα βάλουν τέλος στο θλιβερό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.
Εχοντας προσκεκλημένες τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Καλυψώ Γούλα, αλλά και τη δικηγόρο στον Αρειο Πάγο και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου κα Θούλη Παράσογλου, περιέγραψα την ανισότητα των φύλων ως «κοινωνική παθογένεια» και «παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Γι’ αυτό δεν δίστασα να τη χαρακτηρίσω ως τη «μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
Για να είμαι απόλυτα σαφής, εξήγησα ότι η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Πρόσθεσα, επίσης, στην εισαγωγική τοποθέτησή μου ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα γυναικείο, μα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά όλη την υφήλιο.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Ετσι, καλούμαστε να μιλήσουμε και να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Να σπάσουμε στερεότυπα, να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος και να μεριμνήσουμε και για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων, γιατί οι ίσες ευκαιρίες συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Αυτήν την αρχή υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων που εφαρμόζει η κυβέρνηση με σκοπό την κατάρτιση, χρηματοδότηση και υλοποίηση οριζόντιων παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, την εκπαίδευση, την οικογένεια και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Εθνικό Σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες. Στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, στην ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Σε τελική ανάλυση, όταν οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες.
Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”