4 Οκτωβρίου. Το 1974 σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα η ημερομηνία ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Σήμερα ένας φιλόζωος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και προσπαθεί να βάλει σε τάξη την απόλυτη αναρχία.
του Θεοδόση Παπανδρέου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ίσως ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης: από τις κακοποιήσεις μέχρι τα κυκλώματα των αδεσπότων και τους κουταβέμπορους. Είναι σίγουρα ο πρώτος πρωθυπουργός που αντιλαμβάνεται την σημασία της καθαροαιμίας αλλά όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις: γνωρίζει για την ηθική εκτροφή, για την αξία της, για την ανάγκη να συνεχιστεί μέσα σε σαφές πλαίσιο που δεν θα ταλαιπωρεί ερασιτέχνες εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Κυρίως γνωρίζει πως δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί επαγγελματική εκτροφή κατοικίδιων ζώων η οποία θα εξυπηρετεί και τον αυτονόητο σκοπό του κέρδους και θα λαμβάνει υπόψη την ευζωία των ζώων.
https://www.instagram.com/p/BweSaH9jkg1/?utm_source=ig_embed
Τα γνωρίζει διότι παιδιόθεν είχε επαφή με ζώα, καθαρόαιμα και ημίαιμα. Υπήρξε (και είναι) ιδιοκτήτης σκύλων. Από την φωτογραφία του πιτσιρικά Κυριάκου αγκαλιά με ένα Γερμανικό Μπόξερ και τον Παύλο Μπακογιάννη να στέκει από πάνω τους, μέχρι σήμερα όπου συμβιώνει με δύο σκύλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διάβασε, έμαθε, γνώρισε την αξία της συντροφιάς ενός κατοικίδιου ζώου. Και ήδη από την προεκλογική περίοδο δεσμεύθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό που πνίγει όσους προσφέρουν σε αυτό το χώρο.
https://www.instagram.com/p/Bv1vSRhjhm9/?utm_source=ig_embed
Παρά τα πρωτόγνωρα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει – με αποκορύφωμα τον κορωνοϊό- από την εκλογή του και έπειτα, το θέμα των ζώων το κράτησε ψηλά στις προτεραιότητές του και σήμερα όλα δείχνουν πως οδεύουμε στην τελική ευθεία.
Παίρνει – όπως είχε δεσμευθεί- τα κατοικίδια ζώα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πολύ σωστά γιατί γνωρίζει πως οι σκύλοι και οι γάτες καμία σχέση δεν έχουν με τα παραγωγικά ζώα. Και έχει δώσει ο ίδιος σαφή κατεύθυνση στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Θεόδωρο Λιβάνιο ο οποίος εργάζεται μεθοδικά, χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από συμφέροντα για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων όλα δείχνουν πως είναι η τελευταία σε άναρχο πεδίο. Μια νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά, όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται η ευζωία και η προστασία των ζώων.
Γιατί ο πολιτισμός της κάθε χώρας φαίνεται στον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα.