To κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία πανηγυρίζει τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα με το οποίο συντάσσεται και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατηρήσει την πλειοψηφία του, που σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

«Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές. Πολύ σημαντικές εκλογές που θα καθορίσουν τη μοίρα της πόλης και της χώρας μας, την αναπτυξιακή στρατηγική της, την ανεξαρτησία της, τα οικονομικά της, την κοινωνική προστασία των κατοίκων» δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Δυναμική επιστροφή για το Κομμουνιστικό Κόμμα

Κερδισμένο από την αναμέτρηση βγήκε και το Κομμουνιστικό Κόμμα που βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τις ψήφους προς την ενωμένη Ρωσία να έχουν μειωθεί σε αυτήν την αναμέτρηση.

«Το πιο σημαντικό σε αυτές οι εκλογές είναι ότι το κοινοβούλιο παραμένει ως έχει. Το πολιτικό κόμμα που στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και που στηρίζεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να έχει την πλειοψηφία» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ.

«Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη συμμετοχή των δύσβατων περιοχών, που η ψήφος τους αναλογεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας. Όμως η προσέλευση σε αυτές τις περιοχές είναι πάντα υψηλή, ενώ σε μεγάλες πόλεις και περιοχές είναι μικρή. Πριν από 4 χρόνια στήριξαν την Ενωμένη Ρωσία με τις μισές ψήφους στο σύνολο» συμπλήρωσε ο πολιτικός αναλυτής, Αλεξάντερ Κίνεφ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω, αλλά έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο που παρουσιάζουν έλλειψη ασφάλειας στα εκλογικά τμήματα και συμβάλλουν στις κατηγορίες για νοθεία και εξαναγκαστική ψηφοφορία.

Η εκλογική επιτροπή έχει παραδεχτεί κάποιες παρατυπίες και αναφέρει ότι όλα τα περιστατικά θα ερευνηθούν, αλλά ήταν λίγα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εκλογική διαδικασία

Στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής τοπική ώρα έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στη Ρωσία ολοκληρώνοντας την πρωτοφανή τριήμερη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 450 μελών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), εννέα κυβερνητών περιφερειών, αλλά και δεκάδων τοπικών κοινοβουλίων, δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

Εντυπωσιακή, όπως αναμενόταν, ήταν η συμμετοχή όσων είχαν ζητήσει εγκαίρως και αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικτυακή ψηφοφορία, τη μεγάλη καινοτομία αυτών των εκλογών. Στη Μόσχα η συμμετοχή τους έφθασε το 96,5% και άγγιξε τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ανήκουν στα πλέον συνειδητά και εξοικειωμένα με την τεχνολογία τμήματα του εκλογικού σώματος.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο ωστόσο για τη γενική συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, η οποία κινήθηκε στα παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα (47,88% στις προηγούμενες εκλογές του 2016). Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχε φθάσει σε όλη τη Ρωσία κατά μέσο όρο στο 45,15% και κατά τις εκτιμήσεις θα προσέγγιζε το 50% του εκλογικού σώματος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στις πολυάριθμες καταγγελίες για παρατυπίες το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με τη δική του στατιστική και την εκτίμηση ότι «σημαντικά προβλήματα δεν υφίστανται». Σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Μιχαήλ Νταβίντοφ, «από την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας καταγράφηκαν 5.800 καταγγελίες (σ.σ. για παρατυπίες), σχεδόν μιάμιση φορά λιγότερες από τις βουλευτικές εκλογές του 2016».

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, διοργανώτριας Αρχής των εκλογών, Έλα Παμφίλοβα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8.539 ψηφοδέλτια σε 17 περιφέρειες και 54 εκλογικά τμήματα ακυρώθηκαν για διάφορους λόγους και υποστήριξε ότι χάρη στην προσπάθεια της ανεξάρτητης Αρχής της την τελευταία εξαετία είναι αδύνατη η απόκρυψη οποιασδήποτε παραβίασης του εκλογικού νόμου. Η ευρείας αποδοχής πρώην πολιτικός και υπουργός στις κυβερνήσεις υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν θέλησε μάλιστα να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της, ζητώντας να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον τρεις πρόεδροι τοπικών εφορευτικών επιτροπών και να παραπεμφθούν στις διωκτικές Αρχές λόγω «προκλητικών παραβιάσεων του νόμου».

Πηγή: euronews.gr