Ο εξ ανατολών γείτονάς μας, αν και στο παρελθόν σπάνια απείχε από προκλήσεις, το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί κυριολεκτικά σε κρεσέντο πρωτοφανούς επιθετικότητας και επίδειξης μεγαλομανίας.
Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την παραλαβή από τη Ρωσία των S-400, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της τις αμερικανικές αντιδράσεις, όπως την προσωρινή ακύρωση της παραγγελίας των αεροσκαφών F-35.

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Ζητά μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία μιας πλατιάς ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία, όπου θα εγκατασταθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες, αλλά και τουρκικός στρατός. Ο Ερντογάν έκανε λόγο ακόμη για το δικαίωμα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, η Άγκυρα φαίνεται να έχει βάλει στο τραπέζι σχεδόν όλη την γκάμα των αυθαίρετων διεκδικήσεών της, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο εκβιασμού. Ήδη, τα πλοία της, σεισμογραφικά και γεωτρητικά, συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αγέρωχος μπροστά από το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, εκτός των άλλων, χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, «καταπίνοντας» όλα τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Οι απειλές για την έναρξη τουρκικών ερευνών εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πολλαπλασιάζονται, και στοχεύουν τις περιοχές μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στην Κύπρο ξεκίνησε και επισήμως, με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, το πρόγραμμα της εκμετάλλευσης από τουρκικής πλευράς της περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της περίκλειστης, από το 1974, πόλης.
Στην τουρκική φαρέτρα ξεχωριστό όπλο αποτελεί το μεταναστευτικό. Ενώ καθημερινά καταφθάνουν καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες από τα μικρασιατικά παράλια, που έχουν δημιουργήσει ασφυξία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο Ερντογάν απειλεί ότι θα ανοίξει τη «βάνα» στέλνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στα δυτικά. Για να μη συμβεί αυτό έβαλε ως προϋπόθεση να αυξηθεί η χρηματοδότηση που λαμβάνει η χώρα του από την ΕΕ, αν και μέχρι τώρα έχουν εκταμιευθεί -σύμφωνα με τα στοιχεία των Βρυξελλών- 5,6 δις ευρώ από το σύνολο των 6 που είχαν συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πέραν των αντικειμενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο εσωτερικό της από την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης και προς την Ελλάδα.
Η Άγκυρα, ως γνωστόν, δεν κάνει εκπλήξεις. Ανέκαθεν προαναγγέλλει όσα θα κάνει. Και εργάζεται συστηματικά για να τα πετύχει, συνήθως με την μέθοδο του «σαλαμιού», κομμάτι-κομμάτι, μετρώντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις των άλλων. Η στάση της αυτή, που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, βρίσκει, δυστυχώς χώρο για να εκδηλωθεί εκμεταλλευόμενη επιδέξια τις γεωπολιτικές αντιθέσεις. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά την ιδιαίτερη γεωπολιτική, οικονομική και πολιτισμική αξία της χώρας τους. Προχωρούν στις ενέργειές τους, θεωρώντας ότι τελικώς δεν θα αντιμετωπίσουν ρήξη των σχέσεων τους με τη Δύση, που δεν θα ήθελε μια Τουρκία απόλυτα εξαρτημένη από τη Μόσχα. Το πρόβλημα, επομένως, που έχουμε ως ελληνισμός είναι μεγάλο και σύνθετο, και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην ζήσουμε μια όξυνση της κατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γιατί οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί. Ταυτόχρονα, όμως, σημαντική είναι και η ενότητα του ελληνισμού απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Η πρόσφατη συνάντησή Μητσοτάκη-Αναστασιάδη, όσον αφορά το κυπριακό, δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, λύση, με την πολιτική των κανονιοφόρων, όπως θέλουν οι Τούρκοι, δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε, βεβαίως, με τη συνέχιση των παρωχημένων «εγγυήσεων» και την παραμονή του στρατού κατοχής. Όσο για το Αιγαίο, η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων συνιστά σοβαρό λόγο για δεύτερες σκέψης από πλευρά των νεο-οθωμανών της Άγκυρας. Επιπλέον, μετά τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, η αναγνώριση της Ελλάδας ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, τόσο από την ΕΕ όσο και από την υπερατλαντική δύναμη, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Αυτή τη φορά, η Ελλάς δεν είναι μόνη!

*Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.