Πέρα από τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό που εγγυώνται τη στήριξη της κοινωνίας ταυτόχρονα με την οικονομική σταθερότητα και τη δρομολόγηση μιας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και κρίσεων, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την εικόνα της στο εξωτερικό.
“Στα τρία τελευταία χρόνια, τα χρόνια των μεγάλων κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων, η Ελλάδα της πρακτικής, της λογικής, των λύσεων, η Ελλάδα του πολιτικού ανθρωπισμού καταφέρνει να δημιουργεί παράδειγμα και για την υπόλοιπη Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά πρωτοβουλιών που προσδίδουν κύρος στη χώρα, αναδεικνύοντάς την από παρία σε δυναμικό στοιχείο στα ευρωπαϊκά δρώμενα χάραξης πολιτικών αποφάσεων. Κι αυτό έχει τη σημασία του, όχι ως μια αφαιρετική διαπίστωση, αλλά ως ένα δεδομένο που μπορεί να επιδράσει θετικά στην καθημερινότητα του ίδιου του ελληνικού λαού, αλλά και των υπολοίπων της Ευρώπης, στο πλαίσιο ενός οικοδομήματος αλληλεπίδρασης στρατηγικών και πολιτικών δράσεων.
Ενδεικτική είναι η επιμονή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πλαφόν στο φυσικό αέριο, ταυτόχρονα με τις συνεχείς παραινέσεις του προς της ΕΕ ότι η ενεργειακή κρίση απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, κάτι που κερδίζει έδαφος στους κόλπους της Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι τη σχετική πρόταση υιοθέτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επίσης, “η δημιουργία του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης κατά την διάρκεια της πανδημίας και τώρα η πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της τακτικής και της φιλοσοφίας αυτής. Και δεύτερον η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, αλλά και ικανή να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.
Η αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο της Πράγας, όπου όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, αναδεικνύονται με έμφαση δύο πράγματα: Πρώτον, η Ελλάδα αποτελεί μέρος των λύσεων απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και τους ευρωπαίους πολίτες. Η χώρα μας πρωτοπορεί με προτάσεις που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής τόσο για την τεκμηρίωσή τους όσο και για την λειτουργικότητα τους. Η δημιουργία του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης κατά την διάρκεια της πανδημίας και τώρα η πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της τακτικής και της φιλοσοφίας αυτής. Και δεύτερον η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, αλλά και ικανή να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα.
Πέρα από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εισηγήθηκε τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων, το οποίο και έγινε πράξη. Ακολούθως, την Άνοιξη του 2021, εισηγήθηκε – και έγινε αποδεκτό -την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self-test .Τέλος, τον Μάιο του 2022 εισηγήθηκε τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας, έγινε ήδη ευρωπαϊκός Κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.