Ερευνα ΑΠΘ: Το Σκοπιανό θα διαδραματίσει… κομβικό ρόλο στις προσεχείς εκλογές!
Στο πρόσφατο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας με τη “βοήθεια” του Πάνου Καμμένου γέμιζε πλατείες και δρόμους. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από διαδικασίες μυστικής διπλωματίας, τόσο από τα κόμματα όσο και από τους πολίτες, είχε “στείλει” απίστευτο κόσμο στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή στις συγκεντρώσεις ενός “ετερόκλητου όχλου” όπως είχε πει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Σήμερα το “σκηνικό” δείχνει να διαμορφώνεται στο ίδιο πλαίσιο. Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε “έρευνα -ακτινογραφία” του εκλογικού σώματος της Α΄εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, μιας περιφέρειας που σηματοδοτεί “παραδοσιακά” τον νικητή και τον ηττημένο των εθνικών εκλογών.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας των φοιτητών, η Συμφωνία των Πρεσπών θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το πρόβλημα που υποτίθεται ότι “έλυσε” ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να θεωρείται σημαντικό για την επιλογή ψήφου από το 53.4% όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και για το 47.8% και 45% για τις Περιφερειακές και Δημοτικές αντίστοιχα. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι οι πολίτες θεωρούν πως η Ελλάδα έχασε από τη Συμφωνία των Πρεσπών (64.5%) και κέρδισαν τα Σκόπια (74.5%), η ΕΕ (69.4%), οι Αμερικάνοι (73.3%) και οι διεθνείς πολιτικοί οργανισμοί (74.5%). Για τους υπόλοιπους (Ρωσία, Τουρκία, άλλες χώρες) το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ρωσία (29.5% έχασε) και θετικό για Τουρκία (34.2% κέρδισε) και τις άλλες χώρες (34.9%).
Όσον αφορά την αποδοχή του ονόματος και την χρήση του το… 65.6% δεν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος Β. Μακεδονία, ενώ ποσοστό 59% δεν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα αναφερόμενοι στην γειτονική χώρα με το 25.5% να εκφράζει μια σχετική συμφωνία για τη χρήση του ονόματος. Ο δε χειρισμός του θέματος αποτελεί ισχυρό αντικείμενο… κριτικής για το 68% των ερωτηθέντων. Η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη, με τυχαία δειγματοληψία, στα διαστήματα 9/4/2019 ως 20/4/2019 και 2/5/2019 ως 10/5/2019. Χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή 14 προπτυχιακοί φοιτητές ενώ 6 φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτικής Ανάλυσης λειτούργησαν ως επόπτες. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1050 ερωτηματολόγια από κατοίκους των 6 Δήμων της Α’ Θεσσαλονίκης.