Την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού και ιδιαίτερα του ιατρικού τουρισμού και της εξωστρέφειας, καθώς είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στην μετά-covid εποχή εξέφρασαν κατά την παρέμβαση τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας -ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, Γιώργος Πατούλης και ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος.
Στην μετά-covid εποχή υπάρχει μια ισχυρή προοπτική και αυτή η περίοδος πρέπει να μας βρει σε μια επανεκκίνηση του τουριστικού προϊόντος, όπου η χώρα μας μπορεί να κάνει πολλά, αρκεί να οργανωθούμε και να αντιληφθούμε ότι ο θεματικός τουρισμός έχει μεγάλη σημασία στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος για μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
“Πιστεύουμε ότι ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ο τουρισμός φιλοξενίας θα δώσουν στην επανεκκίνηση ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι ως χώρα είμαστε έτοιμη, έχουμε σοβαρές υγειονομικές δομές, από τις καλύτερες του κόσμου, έχουμε σημαντικό και άρτια εκπαιδευμένο υγειονομικό δυναμικό, έχουμε σημαντικά κέντρα φιλοξενίας”, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής. Οι προοπτικές είναι τεράστιες ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας “η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης”.
Ο κ. Πατούλης τόνισε στη συνέχεια της συζήτησης, ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί στα επόμενα 5 χρόνια να αναπτυχθεί κατά 13,6 δισ., αυξάνοντας κατά 173.000 νέες θέσεις εργασίας, εφόσον απευθυνθούμε με στρατηγικό σχεδιασμό σε στοχευμένους προορισμούς. Εκτίμησε ότι μπορεί να δοθεί μια ιδιαίτερη προοπτική για τον τουρισμό άνω των 55 ετών (ασημένιος τουρισμός) όπου όπως είπε την επόμενη πενταετία θα αποτελεί το 1/3 των τουριστών. “Έχουμε μια πολύ ισχυρή παρακαταθήκη του χθες -Ιπποκράτης- έχουμε καλούς πρεσβευτές υγειονομικούς σε όλες της χώρες του κόσμου, αξιόπιστα υγειονομικά συστήματα, αλλά και επιπλέον έχουμε στρατηγικές τις οποίες ενωμένοι μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Μπορούμε με σχέδιο να δέσουμε την ευεξία, την υγεία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της χώρας μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ “βρίσκονται σε αυτή την επανεκκίνηση έτοιμες να συνδράμουν τόσο για να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν σε επίπεδο αριθμού, αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών και πλέον να ανοίξουμε τα φτερά μας στην παγκόσμια κοινότητα μέσα από την προοπτική του μέλλοντος που θα είναι πολλές θέσεις εργασίας μέσα από αρκετούς πόρους που θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε”.
Χρειάζεται μια εθνική προσπάθεια
” Η χώρα μας, ενώ διαθέτει ένα κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό, τεχνολογική υποδομή και εξοπλισμό, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την πρέπουσα θέση που της αναλογεί στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος. Παρότι, όπως είπε, και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ηγείται μιας σημαντικής τέτοιας πρωτοβουλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αιχμή του δόρατος το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με θετικά αποτελέσματα-προ-covid, ετησίως 7.500 ασθενείς προερχόμενοι από 50 χώρες δέχθηκαν τις ιατρικές υπηρεσίες του Ομίλου- αυτό δεν αρκεί. “Χρειάζεται μια εθνική προσπάθεια , συντονισμένη και συντεταγμένη. Μακροχρόνια στρατηγική από τους παρόχους, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να θέτουμε με μακρινό ορίζοντα και να προσπαθούμε με συνέχεια και συνέπεια να υπηρετήσουμε”, είπε ο κ. Αποστολόπουλος.
Αναβαθμισμένη η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό
Και οι δύο ομιλητές μίλησαν για αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και αυτό όπως είπαν βοηθάει στην προσπάθεια που ξεκινάει για την προσέλκυση του ιατρικού τουρισμού. ” Μπορέσαμε να δώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα, ότι η χώρα μας μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά συνεχίζει να είναι η χώρα του Ιπποκράτη, εδώ που γεννήθηκε η Ιατρική, η Υγεία. Και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά έναντι άλλων σημαντικότερων υγειονομικά συστημάτων”, τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στην προ-covid εποχή πρόσθεσε έγιναν βήματα και στην μετα-covid έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες τις οποίες θα εκμεταλλευτούμε. Μίλησε για επενδύσεις που θα έρχονται σε μια χώρα που βλέπει το μέλλον και το oποίο σχετίζεται με το τουριστικό προϊόν, που θα είναι άρτια οργανωμένο ώστε ο τουρίστας θα νιώθει πράγματι ότι επισκέφθηκε “την πιο σημαντική χώρα της υγείας, της ευεξίας και της φιλοξενίας του κόσμου”. Σημείωσε ότι ο πήχης πρέπει να μπει ψηλά υπογραμμίζοντας ότι “η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη χώρα, η αξιοπιστία των δομών και των επιστημόνων που έχουν τεράστιες επιτυχίες μας βοηθάει στην εξωστρέφεια”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό. “Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι από τους ισχυρότερους πυλώνες ανάπτυξης που θα έχει η χώρα ο θεματικός τουρισμός και ιδιαίτερα ο τουρισμός υγείας και ευεξίας”, κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα με στρατηγική μπορεί να εισέλθει στον τομέα και των εξειδικευμένων ιατρικών επεμβάσεων, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ζήτηση αυτή τη στιγμή στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στη συμβολή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στην ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας, είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης ο Όμιλος Ιατρικού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον επαναπατρισμό ελληνικών εγκεφάλων που είτε έφυγαν λόγω της κρίσης είτε δεν είχαν έρθει ποτέ στην Ελλάδα.
Με μεθοδική προσπάθεια πάνω από 40 επιστήμονες έχουν περάσει τις πύλες του Ομίλου, δημιουργούμε μια καινούργια ιατρική μαγιά η οποία είναι χρήσιμη για δύο στόχους: Να προσφέρουν στους Έλληνες ασθενείς νέες μεθόδους που μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμες, παράλληλα με σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και το δεύτερο τα γνωστά ονόματα από τα κέντρα του εξωτερικού να αποτελέσουν πόλο έλξης για την προσέλκυση ασθενών άρα των ιατρικό τουρισμό”.