Η Δημόσια Υγεία και η ενίσχυση της Ψυχικής υγείας μετά την πανδημία του Covid-19 αποτελούν προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δεύτερης συνάντησης «CoFoE Conversations»*, στη Βαρκελώνη.
Στη συζήτηση με κύριο θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης εν όψει της υγείας και του COVID-19, τι περιμένουμε το 2022;» συμμετείχαν, η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Ντολόρς Μονσεράτ, και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού της Καταλονίας.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τονίσθηκε η σημασία των κοινών δράσεων για την υγεία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη συγκέντρωσης κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η πανδημία αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία προκειμένου να βελτιωθούν οι υπάρχουσες δομές και το ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Η προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ντολόρς Μονσεράτ, η οποία είχε διατελέσει υπουργός Υγείας (2016-2018). Σύμφωνα με την Μονσεράτ, η επόμενη δεκαετία στην Ε.Ε δεν θα αφορά μόνο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στις υπηρεσίες ψηφιοποίησης, αλλά θα είναι η δεκαετία που θα δοθεί έμφαση στην υγεία, στην έρευνα και στην καινοτομία, γεγονός που θα μεταμορφώσει την Ε.Ε.
Αναφέρθηκε επίσης στη «σιωπηλή πανδημία» της ψυχικής υγείας στην εποχή Covid και στην ανάγκη αντιμετώπισής της. Η ψυχική υγεία και η ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελεί ήδη προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης. Παράλληλα υπάρχουν ήδη προγράμματα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, όπως το πρόγραμμα για την πρόληψη της κατάθλιψης, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγινε ειδική αναφορά στη χρησιμότητατων κοινωνικών δικτύων,τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να συνεισφέρουν στους ανθρώπους οι οποίοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Γιατροί, εκπαιδευτές, ακόμα και διατροφολόγοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους έτσι ώστε οι άνθρωποι να δημιουργήσουν υγιεινές συνήθειες.
Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε, ήταν η παραπληροφόρηση και τα fake news κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την Μονσεράτ, η απάντηση στην παραπληροφόρηση ήταν ο μαζικός εμβολιασμός, γεγονός που απέδειξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λύσεις που έδωσε τη συγκεκριμένη κρίσιμη περίοδο. Η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους πολιτικούς για τους οποίους όπως είπε βγήκαν δυνατοί μόνο όσοι δεν εγκατέλειψαν τους πολίτες.
*Το «CoFoE Conversations» είναι ένα έργο του Οργανισμού EFE για τη μεταφορά των συζητήσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια.
Πηγή: ertnews.gr